Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

CPJ'ye yanlış kılavuz

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) raporuna değinememiştim. Yazdıklarını dikkatle okudum ve aldatıldıkları kanaatine vardım. Meselâ neden Mustafa Balbay'ı, muhalefet yaptığı için hapse atılmış bir gazeteci gibi gösterirken, aynı davadan yargılanan Tuncay Özkan'ı iktidarın hışmına uğramış mağdur basın mensubu kategorisine koymuyor? Ahmet Şık'ın "Ergenekon'u Anlama Kılavuzu" kitabında da yer alan Mustafa Balbay'ın el yazısı notlarını okusalardı, "askerle iç içe" halleri gözden kaçmayabilirdi.
Nedim Şener'i, "Hrant Dink cinayetinin çözülmemesinde yetkililerin sorumluluğunu anlatan kitabı yazdığı için hükümeti öfkelendirdi" diye takdim ediyor. Oysa hem hükümet, cinayetin aydınlanmasını istiyor (Bu konuda Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu olduğu gibi, Tayyip Erdoğan da soruşturma taleplerinin hepsine izin verdi); hem de Şener, cinayette ihmali olan İstanbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler'i korudu, buna mukabil hiçbir sorumluluğu görülmeyen Ali Fuat Yılmazer'i hedef tahtasına oturttu ve dedi ki: "Ahmet İlhan Güler'in ayağı kaydırıldı. Çünkü onun yerine Fethullahçı Ali Fuat Yılmazer getirilmek isteniyordu." Bu cinayette büyük ihmali bulunan Trabzon Jandarma komutanını ise üstü kapalı geçti. Özetle, sorumluluğu, asli fail olması muhtemel kişilerden kaydırdı; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararıyla da sorumlu görülmeyen Ali Fuat Yılmazer'e yükledi. (Yılmazer'in Ergenekon davasının açılmasında önemli rol oynayan bir istihbaratçı olduğunu unutmayalım.)
Gazetecileri Koruma Komitesi'nin söylediklerinde haklılık payı var. Özellikle Türk Ceza Kanunu ile Terörle Mücadele Yasası'nın bazı maddeleri değiştirilerek, Kürt gazetecilerin kolayca "örgüt üyesi, örgütün propagandasını yapıyor" gibi suçlamalarla karşı karşıya kalması engellenebilir.
CPJ kantarın topuzunu kaçırmış. Diyor ki: "Erdoğan hükümeti, basına karşı yakın tarihin dünya çapındaki en büyük saldırısını yürütüyor. Türkiye'de hapisteki gazetecilerin sayısı İran, Eritre ve Çin gibi en baskıcı ülkeleri fersah fersah geçiyor." Buraya geldiklerinde kimlerle görüştüler bilemiyorum ama yanlış kılavuz seçtikleri, Ergenekon sempatizanlarının eline düştükleri izlenimini edindim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA