Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

35. madde

İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinde "cumhuriyeti korumak ve kollamak" yazıyor diye askerin darbe yapması gerekmezdi. Çünkü o hüküm, siyasi iktidarın ve TBMM'nin direktifi dahilinde, sıkıyönetim ya da olağanüstü hal gibi durumlarda asayişin temin edilmesi için oraya konulmuştu. 27 Mayıs öncesinde, aynı hüküm, İç Hizmet Talimatnamesi'nde mevcuttu ve 27 Mayısçılar, yaptıkları darbeye Talimatname'deki o hükmü gerekçe olarak göstermişlerdi. 27 Mayıs sonrasında ise, Talimatname'nin yerini kanun aldı.
35'inci maddenin değiştirilmesinin sembolik bir değeri vardır. Darbeye karşı bir irade beyanıdır. Bugünkü iktidar güçlü. Refahyol gibi bir koalisyon dönemi olsaydı, acaba demokrasiyi koruyabilecek miydik? Mesele, kanun değişikliği değil, demokratik zihniyetin kuvvetle ve yaygın bir biçimde benimsenmesidir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA