Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Tutuklama sınırlanıyor

Bütün partiler anayasanın 48 madde üzerinde ittifak sağladı. Erdoğan "Gelin bunları Meclis'ten geçirelim" diyor ama nedense muhalefet partileri karşı çıkıyor. Oysa önemli maddeler söz konusu. Meselâ, tutuklamaya ilişkin olan 9'uncu madde: "Tutuklama kararı, hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunan kişilerin ancak kaçmalarını, delillerin yok edilmesini veya değiştirilmesini önlemek amacıyla veya bunlar gibi tutuklamayı zorunlu kılan ve kanunda gösterilen diğer hallerde verilebilir. Kuvvetli suç şüphesinin varlığı veya isnad edilen suçun ağırlığı, tek başına tutuklama nedeni sayılamaz. Tutuklama nedenlerinin varlığı somut olgulara (müşahhas hadiselere) dayandırılarak gerekçeli olarak belirtilmedikçe ve adli kontrol önlemlerinin yetersizliği açıklanmadıkça, tutuklamanın devamı kararı verilemez... Tutuklama hiçbir suretle cezalandırılma şekline dönüştürülemez."
Her anayasa hazırlandığı dönemin iklimini taşır. Günümüzde büyük davalar dolayısıyla uzun tutukluluk sürelerinden yakınılıyor. Bu yüzden yukarıda bir bölümünü yayınladığım 9'uncu maddede, uzun uzun tutukluluğu istisnai bir durum haline getirme çabaları sergileniyor.
Hem uzun tutukluluktan şikâyet edeceksiniz, hem de derde deva olan bir maddenin yasalaşmasını erteleyeceksiniz. Samimi bir davranış değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA