Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

2019’da diş hekimliğinde yeni teknolojiler

Mart ayında katıldığım Uluslararası Diş Hekimliği Fuarı’nda, diş hekimliğindeki yeni teknolojileri tanıma fırsatı buldum. Dijital alandaki gelişmeler sayesinde artık dişler hatasız üretilebilecek ve daha uzun ömürlü olacak

Geçtiğimiz Mart ayında Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Uluslararası Diş Hekimliği Fuarı'ndaydım.
Diş hekimliğinde sürekli kullanılan sarf malzemelerinin geliştirilmiş olmasının haricinde dijital alandaki gelişmeler de göz kamaştırıcıydı.
Ağız içinden alınan ölçülerden tutun da dişin üretimine gelene kadarki tüm safhalar tasarım dahil çok net bir şekilde sıfır hatayla üretilecek. Bu şekilde hastaların diş hekimine geliş sayıları azalacak, daha net ve uzun ömürlü protezlere sahip olabilecekler. Dijital görüntüleme sistemleri daha az radyasyonla daha kısa sürede görüntü alabilecek. Lazerlerin hız ve kullanım alanları arttı. İmplantlar, firmalara daha uzun süreler hizmet versin diye yüzeylerini, üst yapılarını, eskiden yaşanan eksiklikleri göz önüne alarak yenilemişler. Telsiz ortodontiyle ilgili gelişmeler son gaz devam ediyor. Hasta koltukları ve tedavi ünitlerinde estetik ve fonksiyon üst seviyede.
Kısaca özetlersek, artık yeni sloganımız kişiye özel diş hekimliği.

PROBLEMLER ORTADAN KALKACAK
İmplant firmalarının sayılarındaki artış net bir şekilde gözükmeye başladı.
Daha ucuz markalar önümüzdeki günlerde diş hekimliği sektöründe yerlerini alacaklar. Yıllardır hizmet veren dünya sıralamasında ilk beşte olan firmalar dijital teknolojiyle bütünleşmiş güzel protezler yapılmasına yönelik çalışmalar yapmışlar. Böylece implant protez sonrası yaşanan problemler ortadan kalkacak.
Diş hekimliğinde sloganımız 'Neyi görürseniz onu tedavi edersiniz'. Diş hekimleri için büyütmeli, taşıması kolay gözlüklerin üretiminin artması ve farklı firmalar tarafından üretilmesi beni memnun etti.
Korkan hastalara ise müjde... El ve kafanıza uygulanacak ufak titreşimler ile korkunuz ortadan kalkacak ve rahat bir tedavi süreci geçireceksiniz. Bu konuyu önümüzdeki günlerde daha geniş işleyeceğiz...

KAMERALARLA HATASIZ TEDAVI

Teknolojinin son 20 yılda gösterdiği hızlı gelişmeyle beraber, bilgisayar destekli dizayn ve üretim sistemi diş hekimliğine de kısa sürede dahil olmuştur. Diş hekimliğinde devrim niteliğinde olan bu yöntem, dijital diş hekimliği kavramını da ortaya çıkararak sınırsız imkan ve donanımları beraberinde getiren, esnek bir sistem oluşturmuştur. Diş hekimleri ve protez teknisyenleri için birçok işlevsel avantaja sahip olan bu sistemler, kullanılan malzeme ve tekniklerle beraber uzun ömürlü protez tedavilerine olanak sağlamaktadır.
Dijital diş hekimliği sisteminin sunduğu çözümler modern diş hekimliğinin her alanını kapsamakta; sadece hekimler için değil, hastalar açısından da tatmin edici sonuçlar vermektedir.
Öncelikle hastaların kendileri için uygun, etkili tedaviler arasından seçim yapmasına imkan vermektedir.
Tedavi öncesi hastanın yüzü ve yapılması planlanan estetik diş tedavilerini bir araya getirerek gerçeğe en yakın görselleri oluşturmak ve hastaya yapılacak tedavi hakkında faklı seçenekler sunmak mümkündür. Hastalar bu sayede yapılması planlanan tedavi konusunda doğrudan bilgilendirilir ve kafasındaki soru işaretlerinden kurtulabilir.
Dişlerin şekilleri, renkleri, ağız içerisinde nasıl durduğu, en önemlisi tedavi sonrası kişinin nasıl gülümsediği; sisteme dahil programlarla kolaylıkla görülebilir hale gelmektedir.

SANAL MODELLEME YAPILIYOR
Dijital diş hekimliği sistemleri sadece görsellik anlamında değil, hız konusunda da avantajlı sistemlerdir. Sadece tek seansta hastada yapılan diş kesimi ve ağız içerisinden dijital olarak alınan ölçü sonrasında, kısa sürede protez üretimi gerçekleştirilir, hasta aynı gün yeni dişleriyle evine dönebilir. Bu sistemlerde ağız içerisinden ek bir işleme gerek duyulmadan alınan dijital görüntüler sanal modelleme için yeterli olup ek bir ölçü aşamasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu sayede hem süre kısaltılmakta, hem de ölçü esnasında hastanın duyabileceği rahatsızlıklar kolaylıkla önlenebilmektedir.
Özellikle ağzına ölçü kaşığı yerleştirilmesinden hoşlanmayan ya da bulantı refleksi geliştiren hastalar için mükemmel bir çözüm sunmaktadır.

PROTEZ VE İMPLANT PLANLAMASI
Modern diş hekimliğinin vazgeçilmezi olan dişsiz alanlara implant uygulaması da dijital diş hekimliğinin nimetlerinden faydalanmaktadır.
İmplant planlamasının yanı sıra, ameliyat öncesi implantların yerlerinin belirlemesinde kullanılan cerrahi rehberlerin üretimi de kısa sürede yapılabilmektedir.
3D görüntüleme ile kemik durumu ameliyata başlamadan önce izlenebilmekte, tedavi planlaması ameliyat esnasında kötü sürprizlere imkan vermeden yapılabilmektedir.
Ameliyat yapılmadan önce bile implantın, hatta üzerine yapılacak protezlerin yeri, şekli planlanabilmektedir.
Bu sistem, ameliyat sonrasında hızlı ve rahat bir iyileşme süreci sunar, sonrasında da dijital tabanlı geçici ve daimi protez üretimi sayesinde tedavi süresini kısaltmakta ve hasta konforu maksimum düzeye çıkmaktadır. Dijital sistemlerin sunduğu imkanlar dahilinde kişiye özel implant üst yapıları üretilebilmektedir.
Hatta hem implant içerisine yerleştirilen vida sisteminin, hem de kaplamanın aynı anda üretildiği, doğal dişe çok yakın kişisel implant üst yapıları da üretilmeye başlanmıştır.

DİJİTAL TEKNOLOJİ, DEVRİM YARATAN DİŞ TEDAVİLERİ VE MUTLU YÜZLER
Çekici, sağlıklı dişler yaşam kalitesini gösterir. Kendimize daha çok güvenmemizi sağlar. Zaten tüm bunlar da mutluluğun ana sebeplerinden en önemlileri değil midir?
Mutluluk; özgüvenimiz, sosyal çevremiz ve psikolojimizle adeta iç içe geçmiş yaşam halkaları gibidir.
Bireysel olarak cesaretle gülmek zorlaşırsa; toplumsal, huzurun yansıması güçleşir. En neşeli insan bile, gülümseyemediği sürece, mutsuz görünür.
O zaman şu soruyu, diş sağlığımızı da unutmadan bir kez daha hatırlayalım; 'Mutlu gülmeye müsait dişlere sahip miyiz?'
Küçük bir gözlemle bu soruya cevap verecek olursak; diş sağlığına dikkat etmediği için ağzında birden çok ileri düzey çürük bulunan ya da diş problemlerinden dolayı gülerken eliyle ağzını kapatma ihtiyacı hisseden kişilerin mutlu gülmeye müsait dişleri olduğundan bahsedebiliriz.

HIZLI, ESTETİK VE SAĞLAM PROTEZLER
Dıjıtal diş hekimliği yazılımlarının dijital doğruluk ve etkinliği, geleneksel yollarla yapılan protezlere denk hatta daha üstün estetik ve dayanıklılık sağlamaktadır. Bilgisayar destekli üretilen protezler için mevcut materyaller uygun hale getirilip güçlendirilmekte, bu amaçla her geçen gün sayısı artan yeni özel malzemeler üretilmektedir. Bu sayede oldukça sağlam ve uzun ömürlü protez yapımı ve sonrasında yıllarca sürecek hasta memnuniyeti kaçınılmaz hale gelmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA