Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Uludağ Maden Suları'nın 100 yıllık öyküsü!

Ne zamandır Bursa Uludağ'da üretilen 100 yıllık maden suyu markası Uludağ Maden Suları ile 80 yıllık Uludağ gazozlarının üretildiği tesisleri görme planı yapıyordum.
Şirketin üçüncü kuşağı Ömer Kızıl'ın sonunda organize ettiği günü birlik Bursa seyahati bizleri Osmanlı İmparatorluğu yıllarına kadar götürdü ve Türkiye'nin ilk sanayicilerinin hangi şartlarda nasıl üretim yaptığını fotoğraflarla ve belgelerle görme fırsatı bulduk.
1870'lerdeki adıyla Keşiş Dağı'nda üretilen maden suyu, Osmanlı Sarayı'na mensup ailelerden Beylerbeyli İbrahim Talat Bey, kayınbiraderi Mehmet Fuat Bey ve Fransız yatırımcı Monsieur Burusin ortaklığıyla kurulmuş.
Anlatılanlar o ki Türkiye'deki ilk tapu da bu şirkete ait. 1912'de dönemin padişahı Sultan V.Mehmet Reşad Han, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk maden suyu işletme ruhsatını bu markaya vermiş.
Bugüne dönmek istiyorum aslında.
Çünkü Bursa'da Uludağ Gazozları'nı 1930 yılında Mehmet Hakkı Erbak yani Ömer Kızıl'ın dedesinin babası kuruyor. 1933'de gazozun formülünü de oğlu yani Ömer Kızıl'ın dedesi Nuri Erbak buluyor ve 1931 yılında Nuri Erbak Uludağ Maden Suları'na ortak oluyor. Üstelik de hisseleri eşine jest yaparak onun adına satın alıyor. Maden sularında ilk kurucuya ait kalan yüzde 50 hisse de çocukları olmadığı için vasiyetleri üzerine Nuri Erbak'a bırakılıyor ve bugün şirketi 3'ncü ve 4'üncü kuşak birlikte yönetiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA