Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Rahmi Koç’un hobilerine CEO’lar para kazandıracak!

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, kendi bağımsız işleri arasında yer alan perakende mağazacılıkta 10 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor.
Bu işlerin temel özelliği Rahmi Koç'un gönül verdiği, sevdiği işler olması. Mesela giyim dışında New York'taki simit işi. Simit&Smith adı verilen küçük kafelerin sayısı 6'yı buldu. Şimdiden Zagat'ın 'Denenmesi gereken 9 atıştırmalık' listesine giren simit dükkanlarının CEO'luğunu Gökhan Çakmak yapıyor.
Miami
'de tersane satın alan ve yeni yatırıma girişen Rahmi Koç kendine ait özel işlerinden söz etmesini isteyince, "Para kazanmayan yatırımlar" diyor ve ekliyor: "Mesela Algoritma firması kurdum. Bel, diz, omurga hastane levazımatı satıyoruz. İnsanlar zenginleştikçe sağlığa daha çok para harcıyor. Türkiye'de sağlık sektörü çok büyüyecek."
Rahmi Koç'un kendi işlerini konuştuğumuz gün yanında bir isim daha var. Çok heyecanlı ve Koç, "para kazanmayan işlerim" dediğinde mutsuz oluyor, "Öyle demeyin, artık hedeflerimiz var. Para kazanacağız" diyerek müdahalede bulunuyor. Bu kişi Koç'un kişisel yatırımı olan RMK Classic'in CEO'su Füsun Kuran.
Zaten buluşma sebebimiz de RMK Classic'in yeni projelerini konuşmak ki en başta yenilenen, yeni bir konseptle karşımıza çıkan Edwards'ın yeni projeleri. 1994 yılında Rumeli Hisarı'nda en zengine yani piramitin en tepesine hitap eden, son derece pahalı İngiliz kıyafetlerinin satıldığı bir mağaza açmış, ismini de Edwards koymuştu. En lüsk kıyafetlerin satıldığı mağaza, çok kar marjı da koymayınca ve satışlar az olunca haliyle Rahmi Koç'a para kaybettiriyordu. Ama o İngiliz stilini çok seviyor ve kişisel hobisi olarak bu yatırımına devam ediyordu. Koç o günleri hatırlarken giyim konusundaki trendlerden de söz ediyor:
"Dünyada en şık İngilizler giyinir. Türkler İtalyan giyimine meyillidir ama İtalyanların en giyime düşkün olanları da İngilizlerden giyinir. Edward'ta İngiliz giyim tarzı devam edecek ama artık fiyatlarımız çok yukarıda olmayacak, farklı koleksiyonlar olacak."

Burdan sözü CEO Kuran alıyor ve yeni bir kulvarda ilk mağazasını Akmerkez'de açan Edwards'ı anlatıyor. Edwards'ın yeni konseptinde, gömlekleri yok satan Brooks Brothers'tan koleksiyonlar, Red Fleece, Sisley, Skechers- Mark Nason, House of DIV ve Armaggan gibi markalara yer verilecek. Perakende sektöründe Edwards bu kez kendine mesela Lacoste'un da yer aldığı sınıfı hedefliyor. Tabii fiyatlar daha aşağıya indiği için satış hedefleri de büyüyor. 10 milyon dolarlık bir ciro hedefiyle büyüyeceklerini ve para da kazanacaklarını Füsun Kuran söylüyor. Rahmi Koç daha temkinli gitmek istiyor. Mesela önce Akmerkez mağazasının kara geçmesini bekliyor, "Önce açtıklarımızdan kar eder hale gelelim" diyor.
Türkiye'nin en büyük holdinginin sahibi Rahmi Koç'un, hobilerini işe dönüştürme merakı bakalım bundan sonra nasıl sonuçlar doğuracak? Mesela simit, hem Rahmi Koç'un hem de Simit Sarayı'nın önemli yatırımlarıyla ABD'de bir başarı hikayesine doğru yol alıyor, şimdiden ABD basının ilgisini çekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA