Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Zorluklar Contemporary İstanbul’u yıldırmadı!

Bir tarafta İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Tasarım Bienali devam ederken, bugün itibariyle İstanbul şehri, Contemporary İstanbul ile çağdaş sanat fuarına da ev sahipliği yapmaya başlıyor.
Sanatın hepimizi iyileştireceğine inanıyorum.
Yaşadığımız onca badireden sonra hepimizin sanatla nefes almaya ihtiyacı var. O nedenle Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve ekibinin özellikle bu yıl büyük gayretleriyle açılan çağdaş sanat fuarına çoluk çocuk tüm İstanbullular ilgi göstermeli. Fuar, 3-6 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yer alıyor.
Evet kolay bir yıl değil. Bir taraftan terör saldırıları, diğer taraftan yaşadığımız hain darbe girişimi nedeniyle Ali Güreli'nin bu yıl yabancı galerileri ikna etmesi pek de kolay olmamış.
Ancak ne güzel ki başından beri bu fuara ana sponsor olan Akbank'ın da güçlü desteğini alan Cİ yönetimi, bu yıl 520 sanatçıyı temsil eden 70 galeriyle fuarı açmayı başardı. Üstelik 32'si 20 ülkeden gelen yabancı galeri. Contemporary İstanbul'u hayata geçiren Ali Güreli, Rabia Güreli ve Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ile sohbet ettiğimiz gün gelmekten vazgeçen ancak son dakikada geleceğini bildiren yabancı galeri sayısı 3'ü geçmişti. Önceki akşam uğradığım açılış partisinde pek çok yabancı galerici, müze yöneticisi ve koleksiyonerle de tanışma fırsatı buldum.
Bakalım bu yıl fuarda satışlar nasıl bir seyir izleyecek.
Güreli bu yıl Paris, Londra, Berlin, Roma ve New York'ta galerileri tek tek gezerek, Türkiye'de yaşananları anlatarak, fuara katılma konusundaki tereddütleri gidermeye çalışmış ve sanıyorum başarılı da olmuş. Bu yıl 11'inci kez kapılarını açan çağdaş sanat fuarına, Sabah ve Daily Sabah'ın da ana medya sponsoru olarak destek verdiğini de bir dip not olarak belirtmek istiyorum. Sanıyorum fuar içinde Türkiye'nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonerinin 120 eserinden oluşan özel sergi de sanatseverlerin büyük ilgisini çekecek.

TİM'e girmek için lobi
Şimdi sırada Contemporary İstanbul'un yeni vizyonu ve mücadelesi var.
O da sanat eserlerinin de ihracat kapsamına alınması konusu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde Sanat ve Kültür İhracatçıları Birliği'nin kurulmasını talep ediyorlar.
Resim, heykel, sinema, basılı yayınlar gibi sanatın her türünün bu kapsama alınmasını ve sistem içine giren sanatın da, diğer sektörlerin aldığı destekler gibi devlet desteğinden faydalanmasını istiyorlar.
Cİ yönetimi mevzuatı çalışmaya başlamış bile. Yakında taleplerini Ankara'ya da ileteceklerini öğreniyorum.


Contemporary İstanbul'un bugünlere gelmesinde Prof. Dr.Hasan Bülent Kahraman'ın katkısı büyük.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA