Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hayat kurtaran yürüyüşler!

iThemba Güney Afrika'nın resmi yerel dili Zulu dilinde 'umut' demek. 27 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1995 yılında devlet başkanı olan Nelson Mandela ile beyazların hakimiyetinin sona erdiği ülkede 35 bin kişinin katıldığı iThemba yani umut yürüyüşüne Avon Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika İletişim Direktörü Hande Orhan'ın davetiyle katıldım geçen hafta.
Güney Afrika'nın 4.5 milyonluk nüfusuyla en kalabalık kenti olan Johannesburg'da 'umut yürüşüyü' ağırlıklı beyazların yaşadığı, yüksek duvarları ve üstünde de elektrikli telleri olan sitelerin etrafında 8 kilometrelik bir alanı kapsıyordu. Sokakta akşam 19:00'dan sonra dolaşmanın tehlikeli olduğu, hatta gündüz bile pek çok yerine girmenin mümkün olmadığı Güney Afrika'da siyahlarla beyazları en kalabalık şekilde bir arada gördüğümüz belki de en büyük etkinlikti. Bu yürüyüş onlar için farkındalık olduğu kadar özgürlük anlamına geliyordu sanki.
130 yıllık kozmetik firması Avon, 6 milyona ulaşan kadın temsilcisiyle en güçlü kadın ağına sahip ve bu özelliğini meme kanserinde farkındalık yaratmak için etkili şekilde kullanan firmalar arasında yer alıyor. Türkiye'de Avon'un 1996 yılında başladığı meme kanseri ile mücadele çalışmaları, Güney Afrika'da 2001, dünyada da 1992 yılında başlamış. Bu süre içinde Türkiye'de 2.25, Güney Afrika'da 1.65 ve dünyada da toplamda 800 milyon doların üzerinde fon toplanmış. Böylece Avon, tüm dünyada 180 milyon kadına ulaşmayı başarmış. Türkiye'de bu etkinlikler sayesinde 15 bin, tüm dünyada da 20 milyon kadına teşhis konulmuş.
Doğrusu bugüne kadar tüm dünyada 3 milyon kişinin katıldığı yürüyüşlerin ne kadar etkili olduğunu Güney Afrika'da yaşayarak gördüm. Bir kere siyahı, beyazı, çocuğu, genci, kadını erkeği herkes büyük bir coşkuyla yürüyüşe katılmıştı.
Araştırmalar tüm dünyada yapılan yürüyüşler arasında en büyük yürüyüşün Güney Afrika'ya ait olduğunu gösteriyor.
Aslında en büyük ihtiyaç da orada.
Neden derseniz... Büyük bir çoğunluğu teneke evlerde ve fakirlik içinde yaşayan Güney Afrika'nın siyah kadınları genç yaşta meme kanserine yakalanıyor. 2012 istatistiklerine göre kadınlarda tespit edilen tüm kanser vakalarının yüzde 22'si meme kanseri.
Hande Orhan ise Türkiye'de oluşturdukları 12 milyon dolarlık fon ile dünya çapında işbirliği içinde kurulan 101 sivil toplum kuruluşuna 5.3 milyon dolar bağış yaptıklarını, mamografi taraması ya da hastanelere ve tıbbi personele fonlama yöntemiyle 250 bin kadına ücretsiz destek verdiklerini anlatıyor. Avon 20'nci yılına giren meme kanseri mücadelesi projesinde "Kafaya Taktık" sloganını ile erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.
Meme kanseri farkındalık yürüyüşlerine güvenlik nedeniyle Türkiye'de ara veren Avon'un önümüzdeki yıldan itibaren bu önemli yürüyüşleri yeniden başlatmasını diliyorum. Hepimiz bu farkındalılığın yayılması için elimizden geleni yapmalıyız ki kadınlarımızı bugün artık erken teşhis edildiğinde bir grip kadar tedavisi kolay bir hastalıktan kaybetmeyelim.

NOT: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'mız kutlu olsun. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA