Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Kadın ya da erkek olmak değil 'insan' olmak önemlidir

"Okuduğunuz kitapları, yazarlarının cinsiyetlerini düşünerek sınıflandırabilir misiniz? Yakup Kadri'yi erkek ve Halide Edip'i kadın olduğu için mi okudunuz? Ya da Orhan Pamuk'un erkek, Elif Şafak'ın kadın olmaları, onların hayal dünyalarını farklı mı şekillendiriyor?"

Erkek egemen toplumlarda beden gücü ağırlıklı olduğu için kadın çocuk doğurmak ve ev işlerini yapmakla yükümlü bir varlık olarak görülür.
Çok bilinen bir söylemdir ya... Böyle bir kesitin erkeğine "Kaç çocuğun var?" diye sorulunca "Üç çocuğum var, ayrıca iki tane de kızım var" cevabını almaz mısınız?
Ama beyin gücünün beden gücüne ağır basmaya başladığı günümüzde, tüm bu eski alışkanlıklar geçmişte bırakılmak durumunda...
İş o aşamaya vardı ki, bazıları bilgisayarların cinsiyetinden giderek, bu aygıtın hangi cinsi temsil ettiğini bile tartışıyor.

Kadın mı erkek mi?

Böyle bir mizahi deneme bile var ya... Buna göre Amerika'da kadınlar ve erkekler bilgisayarın dişi mi yoksa erkek mi olduğunu tartışıyorlarmış...
Kadınlar bu aletin erkek olduğunu savunuyorlarmış... "Çünkü" diyorlarmış kadınlar ve şöyle devam ediyorlarmış: "Bilgisayarlar aslında sorunları çözmek için yaratılmış olmalarına rağmen ömürlerinin dörtte üçünü sorun yaratarak geçirir... Daha da önemlisi, bunlardan bir tane aldığınız an, biraz daha sabretmiş olsaydınız, çok daha gelişmiş bir modeline sahip olabileceğinizi görüp pişman olursunuz..."
Erkekler tabii tam ters görüşteymiş...
Onlar "Bilgisayar dişidir" diyorlarmış. Ve şöyle savunuyorlarmış tezlerini: "Çünkü bilgisayarın mantığını yaratıcısından başka hiç kimsenin anlaması mümkün değildir, bu bir. Yaptığınız en küçük hatayı bile derhal hafızasına kaydedip tekrar tekrar önünüze koyar bu iki... Ve bir bilgisayar aldıktan kısa bir süre sonra fark edersiniz ki, bir o kadar daha parayı ona gereken aksesuvarlar için harcamaktasınız, bu da üç..."
Bu tartışmaya katılıp "Bilgisayarlar da aslında beyin gücünün beden gücüne ağır bastığı toplumların insanlarında olduğu gibi çift cinsiyetlidir" demek gelmiyor mu aklınıza?

İnsan olmak meselesi
Okuduğunuz kitapları, yazarlarının cinsiyetlerini düşünerek sınıflandırabilir misiniz? Yakup Kadri'yi erkek ve Halide Edip'i kadın olduğu için mi okudunuz? Ya da Orhan Pamuk'un erkek, Elif Şafak'ın kadın olmaları, onların hayal dünyalarını farklı mı şekillendiriyor? Sonuçta bu yazarların güçleri kaslarından değil beyinlerinden kaynaklanmakta...
Siz siz olun dünyaya ve insanlara bakış açılarında sadece bir cinsin simgesel davranışlarını seslendiren yazarlardan da, siyasetçilerden de uzak durun. Kadın ya da erkek olmalarına değil 'insan' olup olmadıklarına bakın.
Kadınların da "canlı bomba" olabildiklerini unutmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA