Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Egemen Bağış'ın AB turu

Ankara'daki anayasa değişikliği mücadelesi AB başkentlerinde de izleniyor. AB, "asker üzerinde sivil kontrol ve demokratik standartların yükseltilmesi" üzerinde duruyor. İki gündür Lüksemburg ve Brüksel'deki temaslarını izlediğim Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış'tan edindiğim izlenim de bu yönde. Tabii Devlet Bakanı Aliye Kavaf'ın, eşcinselliği hastalık olarak tanımlaması da merak konusu...
Bağış, AK Parti'nin dışa açık yüzünü temsil ediyor. "Çağdaş anayasanın şerefini muhalefetle de paylaşmaya hazırız. Öneriye açığız" diyen Bağış keşke, "Statükocu ana ve yavru muhalefet" terminolojisini kullanmasa. Polemiği üstatlarına bıraksa...
Yeniden Brüksel gündemine dönersek...
Önemli üç konu şöyleydi:
1- Türkiye'de AB momentumu artıyor ve bu sayede anayasa değişikliği hızlanıyor.
2- Türkiye, şu anda İran'la diyalog kurabilecek, potansiyel savaşı engelleyebilecek Avrupa'nın tek partneri olarak görülüyor.
3- Krizle sarsılan Avrupa'da Türkiye ekonomisi parlayan yıldız olarak kabul ediliyor.

***

Gelelim Bakan Bağış'ın, Avrupa'da, PKK'ya yönelik tutumun neden değiştiğine ilişkin değerlendirmelerine. Bağış diyor ki:
"Türkiye, defalarca Avrupalılardan PKK ile ilgili taleplerde bulundu. Peki ne değişti de farklı ülkelerde örgüte baskınlar düzenlendi? Nedeni, demokratik açılım. Avrupalılar Türkiye'nin, Kürt vatandaşları ile teröristler arasında ayrım yaptığını gözlemledi. Eğer elinizdeki tek araç çekiç olursa bütün sorunları çivi gibi görürsünüz. Türkiye, sadece vurarak kırarak sorunları çözeceğini zannettiği için 35 bin insanın hayatını kaybetmesine şahit oldu. Ama ne zaman ki bu sorunlarla demokrasinin kuralları içinde mücadeleye başladı, o zaman Avrupalıları da işbirliği yapmaya adeta mecbur bıraktı! Artık, söylenen Türkiye konumundan çıktık empati kuran Türkiye'ye geçtik. Devlet Roman vatandaşıyla, Alevi vatandaşıyla oturup konuşuyor. Türkiye'nin Roman açılımını birçok AB ülkesi yapamadı. Çek Cumhuriyeti'nde, Polonya'da Macaristan'da Romanların yaşadığı zulmü değerlendirseniz Türkiye asla bu kadar acımasız olmadı. Avrupa'da hâlâ kısırlaştırma çabası içinde olan ülkeler var!"

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA