Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

IMF… Klişeler… Reformlar için akıl hocası!

Uluslararası Para Fonu, (IMF) kuruluş şartının 4. maddesi çerçevesinde üye ülkelerde her yıl gerçekleştirdiği incelemenin Türkiye bölümünü geçen hafta yayımladı. Önceki yıllardan farklı olarak piyasalarla üç değerlendirme aynı anda paylaşıldı. 1-IMF uzmanlarının tespitleri. 2-İcra Direktörleri Kurulu'nun kanaatleri. 3-Türkiye adına Fon yönetiminde bulunan İcra Direktörü İbrahim Çanakçı'nın görüşleri. Bu, çok boyutlu bakış açıları da gösteriyor ki Türkiye ekonomisi dış şoklara karşı dayanıklı. IMF, risk unsuru olarak küresel sermaye hareketlerine işaret ediyor. Merkez Bankası ile ilgili olarak kamuoyunda oluşturulan kanaatten fazlasıyla etkilendiğini hissettiriyor. Para politikası araçlarının kullanımında bağımsızlıkla ilgili ezberini tekrar etmesine karşın, global şartların ve Türkiye ekonomisindeki genel gidişatın faiz indirim yönlü olduğu gerçeğini teğet geçiyor.
Fon, geç de olsa Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili fedakârlığının değerini de teslim ediyor!

***
IMF'nin klişe değerlendirmelerinin ötesinde, Türkiye'yi yükselen piyasalar içinde ayrıştıran en önemli husus "yapısal reform ajandası!"
Nitekim bu husus Sn. Çanakçı tarafından şöyle özetleniyor: "Hükümet, kapsamlı bir yapısal reform ajandası izleme ve belirli takvim çerçevesinde ilgili önlemleri kabul etme taahhüdünde bulunmuştur. Etkin makro- politika koordinasyonu ve yapısal reformların uygulanmasının zamanlı biçimde yapılmasını temin edecek mekanizmalar iyi bir şekilde kurulmuştur. Yetkililer riskleri yönetmede ileri sürebilecekleri geniş erimli araçlara sahiptir. Tüm bu öğeler dikkate alındığında, Türk ekonomisinin son yıllarda şoklara karşı kanıtlanmış bulunan direnci devam etmeye eğilimlidir!"
***
Söz, yapısallardan açılmışken hükümet de ilgi çekici bir çalışma sürdürüyor. Öyle ki kısa süre önce İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in akıl hocası Michael Barber, Türkiye'de idi. Kanada, Avustralya, ABD, Malezya başta olmak üzere 50'ye yakın ülke ve kuruma rehberlik yapan Barber, sonuç odaklı reform ve koordinasyon noktasında da Ankara'ya profesyonel destek sunacak.
Bu arada "Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu" da Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler grubuna taşımak üzere müktesebat ve uygulama bazında 5 AB ülkesini detaylı inceliyor. "İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İsveç"in deneyimleri ile Türkiye'nin yeni nesil ekonomik reform ajandası karşılaştırılarak adım adım ilerleniyor.
Sözün özü… Sıcak gündem ne olursa olsun Türkiye'nin geleceğini, "eğitim, yargı, kamu yönetimi ve istihdam" reformları ile "yatırım ortamını iyileştirme" gayretleri belirleyecek. Ve bütün bu adımlar, "Vizyoner Başkanlık"la şekillenen sivil demokratik anayasa ile taçlandığında arzu edilen sonuçları verecek!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA