Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Cildiniz susuz kalıyorsa eski haline hemen dönemez

Cildiniz susuz kalırsa deriniz kurur ve çatlar. Cildinizin susuz kalıp kalmadığını öğrenmek için derinizi tutun, sonra çekip bırakın. Deriniz anında eski haline dönmezse, daha çok sıvıya ihtiyacınız var demektir

Cildinizin susuz kalıp kalmadığını öğrenmek için elinizin üzerindeki deriyi çimdikleyerek ya da deriyi tutup çekip bırakarak küçük bir test yapabilirsiniz. Deri anında eski haline dönmezse, daha çok sıvıya ihtiyacınız var demektir. Bu test genç yetişkinlerin çoğunda işe yarasa da yaşlılarda öyle olmadığı halde sanki ciltleri susuz kalmış gibi tepki verir. Yaşlıların cildi uzun zaman önce su tutma kabiliyetini yitirir ve cilde esnekliğini veren yapılar onarılamayacak şekilde hasar görmüş olur. Su prensibi, suyu hücre içerisine alarak orada tutmanızı ve böylece vücudunuzdaki trilyonlarca hücreden her birinin tam kapasite ile çalışmasını sağlamaktır.

SU TUTMA KABİLİYETİNİ YİTİRİR
Oksijen ve su, ihtiyacınız olan en önemli maddelerdendir ve yaşlanma ile ilgili bildiğimiz her şey bize, su kaybının yıllar süren hikayesinin fonksiyonlarda düşüşe neden olduğunu gösterir. Doğum anında vücut ağırlığımızın yüzde 75'ini su oluşturur ancak zamanla hücrelerimiz su tutma kabiliyetini yitirir. Vücut ana organlarında bulunan suyu muhafaza edebilmek için bir savunma mekanizması geliştirir ancak ciltte bir su kaybı olduğunda, vücudun başka organlarında da su kesintiye uğrar. Deri, vücudun görünebilen en büyük organıdır ve su kaybı da dahil olmak üzere vücutta meydana gelen yaşlanma sürecini yansıtır. Kuru, ince ve sarkık bir cilt gördüğümde problemin orada bitmediğini bilirim. Vücuttaki bütün hücrelerin arasında ayrı bağlantı vardır. Bu sebeple eğer epidermiste su kaybı söz konusu ise; buradaki hücreler kaybettiği suyu başka yerlerden bulmaya çalışacaktır. Kaybettiği suyu hücreler arasında dolaşan sıvıdan, komşu bir hücreden ya da altında bulunan dermisten, daha sonra dokular ya da diğer organlara ait hücrelerden elde etmeye çalışacaktır.

DERİ ESNEKLİĞİNİ KAYBEDER
Yeterli su kaynağı olmadığında deri hücreleri parçalanır. Deriyi destekleyen yapılar sertleşir ve esnekliğini kaybeder. Cilt tabakaları incelir ve düzleşir. Damar duvarları kırılgan ve delikli bir hale gelerek, eski borular gibi su sızdırır. Besinler dağıtılamaz ve atık maddeler dışarı atılamaz. Su kaybı ne kadar çok olursa, kırılganlık ve bariyerin delinebilmesi olasılığı o kadar fazla olacaktır. Bu güçsüzleşme daha da çok su kaybına yol açacak, yıkıcı ve kendi kendini sürdüren döngü harekete geçecektir. Tüm hücrelerin bir birlik içerisinde olduklarına inanırım. Bir karaciğer, kalp, deri hücresinin farklı amaçları olsa da ortak bir noktaları vardır; her biri büyük kısmı su olan sitoplazma ile doludur. Vücuttaki tüm hücreler en yüksek kapasitede işlev görebilmek için maksimum seviyede suya ihtiyaç duyar. Bir organ ya da Cildiniz susuz kalırsa deriniz kurur ve çatlar. Cildinizin susuz kalıp kalmadığını öğrenmek için derinizi tutun, sonra çekip bırakın. Deriniz anında eski haline dönmezse, daha çok sıvıya ihtiyacınız var demektir sistem bu sudan mahrum bırakıldığında diğer dokulardan su çekecektir. Bu zarlar hasar gördüğünde, sitoplazmadaki su dışarı sızmaya başlar. Sonrasında hücre daha güçsüz ve hastalığa karşı savunmasız hale gelir.

HÜCRESEL SUYU ARTIRABİLİRİZ
Cilt sağlığı için faydalı besinler tüketmenin yanısıra, iç organlarınızda sağlıklı bir ortam yaratmak da önemlidir.Vücudunuz içeride sorunsuz çalışıyorsa dışardaki kusurları düzeltmekte daha az zorlanacaktır. Sağlıklı beslenme için şu noktalara dikkat etmenizi öneririm:

Yemeniz gerektiğini düşündüğünüzde değil; acıktığınızda yemek yiyin.
Tabağınız boşaldığında değil; doyduğunuzda yemeyi bırakın.
Vücudunuzu dinleyin. Genelde vücutta eksik olan besin yönünden zengin yiyecekleri canımız istiyor olacaktır.
Olabildiğince sağlıklı yiyecekler tercih edin.
Bu noktaların yanı sıra, meyve karışımları mükemmel şekilde enerji verir ve süper bir kahvaltı ya da akşamüstü atıştırmasıdır.
Lezzet ve vitamin bakımından yemeği hazırlar hazırlamaz tüketin. Markette en sevdiğiniz taze meyveyi bulamadıysanız kuru meyveler de iyi bir alternatif olabilir.

BAHARLIK HAFİF TARİFLER
Bu hafta hafif ve sağlıklı tarifler vermek istedim. Bu lezzetli ve sağlıklı tarifleri bahar mönünüze ekleyebilirsiniz.

Tavuklu Sebze Çorbası
2 su bardağı sebze suyu veya tavuk suyu
1 su bardağı mısır tanesi
1 adet kereviz sapı
1 adet küçük havuç
1 adet soğan
1 fincan derisiz, kemiksiz tavuk göğsü, küp doğranmış
1 adet domates
2 yemek kaşığı taze maydanoz
Tuz ve karabiber Bir tencereye sebze suyu, mısır, doğranmış kereviz, havuç ve soğanı koyun. Kaynayana kadar karıştırın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra tavuk, domates, maydanoz, tuz ve karabiber ilave edin ve tavuklar yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.

Hindi Sandviç
Dilim hindi göğsü
Humus
Hardal
Dilimlenmiş avokado
Dilimlenmiş domates
Ispanak
Tam tahıllı sandviç ekmeği
Sandviç ekmeğini ikiye bölün, içine humus ve hardalı sürün. Hindi, avokado, domates ve ıspanağı sırayla ekleyin.

Yaz Salatası
1 torba taze ıspanak
1 baş doğranmış hindiba
1 büyük su bardağı çeri domates
2 adet büyük avokado
1 paket taze mantar
1/3 su bardağı çiğ badem Sebzeleri doğrayın.
;Tüm malzemeleri karıştırın. Üzerine az yağlı bir salata sosu ekleyin. Hemen servis yapın.

Serinletici Su Prensibi İçeceği
1 fincan yaban mersini suyu
1 fincan badem sütü
1 su bardağı ahududu
1 yemek kaşığı lesitin granülleri
1 bardak kabak çekirdeği
1 küçük muz
3-4 küp buz veya ezilmiş buz
Tüm malzemeyi bir blendar yardımıyla püre haline gelinceye kadar karıştırın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA