Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Wikileaks: Bildiğim kadarıyla sızanlar

Wikileaks... Uluslarüstü yeni medyanın sembol ismi. Adına bakarak dahi, işlevini tanımlayabilmesi açısından mükemmel bir tasarım.
WIKI, ünlü Wikipedia ansiklopedisinin adından geliyor. Açılımı da "What I Know Is.." ifadesinin baş harfleri... Anlamı; "bildiğim kadarıyla..."
Nitekim Wikipedia, ansiklopedi kelimesinin son iki hecesiyle "wiki" önekinin birleşiminden başka bir şey değil.
Zaten Wikipedia, "bildiğim kadarıyla" diye söze girip, okuyucunun oluşturduğu "herkesin düzenleyebileceği" bir ansiklopedi. Leaks ise "sızma, sızdırma, delik" anlamını taşıyor. Sonuçta dünyayı sarsan uluslarüstü yeni medya Wikileaks'ın tam açılımı; "bildiğim kadarıyla sızanlar" halini alıyor.
Şimdi bu sızmalarda, sıra özel sektöre geldi. Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange, Amerikan şirketlerinin yazışmalarını yayınlayarak ortalığı sarsmaya hazırlanıyor. Sızdırmaya da ABD'li dev bir bankanın iç yazışmalarından başlayacak. Burada isim vermek doğru olmasa da çoğu insan, bu bankanın hangisi olduğunu biliyor.
Türkiye'de de faaliyetleri olan bankanın hükümetlere şantajdan kredi kuruluşlarına baskıya varana dek bütün "gizli yazışmaları" ortaya konacak.
Dışişleri belgeleriyle başlayan Wikileaks açıklamalarının banka ve dev şirketlerin sırlarına doğru genişlemesini şimdiden "megaleaks- dev sızıntı" olarak tanımlayanlar var.
Peki bu durum ekonomi dünyasını ve piyasaları nasıl etkiler? Beklenti; çoğumuzun bildiği fakat dillendiremediği ifadelerin ortalığa saçılacağı... Adil rekabet şartlarını zedeleyen onbinlerce vaka okuyacağız.
Enron skandalı ortaya çıktığında piyasaların alt üst olduğunu hatırlıyorum. İzleyen skandallar, küresel krizi hızlandıran etki yaratmış ve dev banka veya şirketlerin gizli sırları ortalığa saçılmıştı.
Şimdi Wikileaks, bunu "piyasaların 11 Eylül'ü" haline getirmeye hazırlanıyor.
Benim özellikle ilgilendiğim, kendi ülkelerinde son derece etik (!) ve kurumsal yönetişim ilkelerine sıkı sıkıya bağlı görünen, iş etiğinin markası olmuş dev şirketlerin, kendi ülkeleri dışında, mesela Türkiye'de yaptıklarına dair yazışmalar olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA