Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Hız ne kadar düşer?

2011 yılı büyümesini % 8 ile kapayacak olan Türkiye'nin bu yıldan beklentisi % 6 civarında. Dünya Bankası (DB) Türkiye'nin 2010'da % 9 ve 2011'de % 8.2 ile güçlü büyüme göstermesinin ardından bu yıl "zayıf küresel ekonomi" ve piyasaların tedirginliği yüzünden %2.9 büyüyeceği tahmininde bulunuyor. Gelecek yıla dair büyüme tahmini ise % 4.2.
Henüz ocak ayını bitirmedik ancak görünen, DB'nin tahmininden daha fazla büyüme yaşayacağımızdır. Nitekim DB hazirandaki raporuyla Türkiye için bu yıla dair % 5.1, 2013 için de % 5.3 büyüme öngörmüştü. Peki bu tahminleri neden daha "ihtiyatlı" hale getirdiler dersiniz? Bana göre bu Türkiye'deki dinamiklerden çok AB ve ABD'nin kriz algısına dayanıyor.
Öncelikle böylesine "ihtiyatlı" ve kendi karamsarlığını Türkiye için de genelleyen tahminlerin, düşük rakamlardan dolayı şaşacağını söyleyebiliriz. İkincisi, AB'deki kriz yüzünden siparişlerin duracağı ön kabulü "isabetli" çıkmadı. Oysa söylenen, ocak ayından başlamak üzere Türkiye'nin ihracatına dair büyük iptallerin olacağıydı. Aksine, 2009'da Çin'e kaçan siparişler, yeniden ülkemize doğru dümen kırmış görünüyor.
İç talebi zıplatacak kentsel dönüşüm, 2B, Karşılıklılık ve yeni teşviklerin tetikleyeceği yatırımları da hesaba katınca, bu yıl keseceğimiz hız, 2 puanı geçmeyecektir. Çin'in de durağanlığını hesaba katınca büyümede rekorlara devam gibi geliyor bana...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA