Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Saldırı siber fidye gerçek

Eflatun'un Akademisinin kapısında "geometri bilmeyen giremez" yazılıydı. Zira geometri, dünyayı algılamada "zorunluluk" kabul ediliyordu. Bugünkü dünyayı algılamak için daha fazlasına ihtiyaç duyduğumuz kesin...
Hele ki siber dünya kavrayabilmek, orada var olabilmek, tehditleriyle baş etmek, kural koymak, savaşçısı olmak veya kişi, kurum ve ülke güvenliğini sağlamak için kapı giriş tabelasını önereyim: "Kod bilmeyen giremez."
İlköğretimden başlayarak okullarda çocuklarımıza yazılım dillerini, kodlamayı öğretmek, bu açıdan son derece hayatidir. 1980'lerde okullarda bilgisayar sınıfları açılsın diye ömür törpüledik, çeyrek asır sonra önemini kavrayabildik.
Gelecek çoktan geldi ama eşit dağıtılmadı diyoruz. Tam da bu yüzden gelecekte siber dünyanın marabası değil, efendisi olabilmenin şartlarından biri, çocuklarımıza kod öğretmektir. Ancak bu sayede siber dünyada tutunabiliriz.
Yazının başlığına gelince... Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, Ukrayna'da başkent Kiev'deki metroyu, Odesa kentindeki havalimanı ile Rusya'da çeşitli kuruluşları etkileyen yeni bir siber saldırıyı tespit etti.
Saldırganların "Bad Rabbit -Kötü Tavşan" adını verdiği saldırı dalgası sonucu pek çok bilgisayardaki veri, fidye talebi ile şifrelendi. Türkiye Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan'dan sonra saldırıya en çok maruz kalan 4'üncü ülke oldu.
ESET'in "Diskcoder.D" olarak etiketlediği zararlı yazılım dağıtım metodu olarak bazı web sitelerine enjekte edilmiş bir JavaScript kodunu kullanıyor. Bu kod sayesinde kullanıcıdan sitenin içeriğini görüntüleyebilmesi için Flash Player indirmesi veya güncellemesi isteniyor.
Kullanıcı ilgili alanı tıkladığında, zararlı indirilmiş oluyor ve bilgisayar kilitlenerek veriler şifreleniyor. Sonrasında ekranda "Bad Rabbit" uyarısı çıkıyor ve 300 dolar değerinde bitcoin talep ediliyor.
Saldırıdan en ağır Rusya ve Ukrayna etkilenmiş, toplu taşıma ve bazı kamu kuruluşları zarar görmüş. Kiev Metrosu ve Odesa Havalimanı, Rusya'da çeşitli haber ajansları, gazeteler ve çeşitli şirketler de kurbanlar arasında.
Bu siber dünya zararlısının ülkeleri etkileme yüzdesi şöyle; Rusya: %65, Ukrayna: %12.2, Bulgaristan: %10.2, Türkiye: %6.4, Japonya: %3.8, Diğer ülkeler: %2.4.
Türkiye'deki yayılmanın bazı popüler sinema ve gezi siteleri üzerinden gerçekleştiği görülüyor. Güncel olmayan güvenlik yazılımları, riski artırıyor. Ama en önemlisi, kod bilmeyenlerin asla anlamayacağı bu yeni ve cesur dünyada, saldırı siber olsa da ödeyeceğiniz "fidye" veya bedel, gerçek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA