Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Rekabetçilikte sınıfta kaldık!

URAK'ın "Rekabetçilik Endeksi" dört ana çizgi üzerine oturmuş. Beşeri sermaye ve yaşam kalitesi, ticaret becerisi ve üretim potansiyeli. Markalaşma becerisi ve yenilikçilik ile erişilebilirlik.
Bu dört veri bir araya gelmiş ve 81 İl puanlanmış. Ortaya çıkan tablo şu:
İstanbul bir yana bırakılırsa, illerimiz rekabetçilikte sınıfta kalmış. Tek bir farkla, sınır illerimiz rekabetçilikte sınıf atlamış.
Bu illerde ihracat kıpırdamış, kurulan şirket sayısı artmış. Çalışmaya göre, 15 sınır ilimizden 10'u rekabetçilikte iyi performans gösteriyor.
Hatta ticaret becerisi alt endeksinde Doğu'da, 30-40 basamak birden ilerleyen sınır illeri var. Örnek verelim. Şırnak 58. sıradan 11. sıraya, Ağrı 55'ten 13'e yükselmiş. Bu yılın 9 ayında ihracat, 2008'in aynı dönemine göre İstanbul ve Kocaeli' de yüzde 33 gerilerken, sınır illerimizdeki gerileme yüzde 7.6 olmuş.
Acele etmeye gerek yok, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Komşularla sıfır sorun" politikası şimdilik işe yaramış.
URAK Raporu, şehirlerin kendilerini rekabetçilik açısından değerlendirmeleri için referans olarak kullanabilecekleri ipuçlarını veriyor. İzlemek şart...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA