Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Yumurtalık BTC'den bile önemli

Nihayet, Enerji Bakanlığı, "enerji envanteri" çıkarmaya hazırlanıyor. Bu sayede enerjide kullanılabilecek yerli kaynaklar belli olacak. Enerji açığının hangi doğru kaynaklardan karşılanacağına karar verilecek. Bu envanteri doğru belirleyemediğimiz için dünyada en pahalı enerji üreten ve kullanan ülkeyiz. Enerjide dünyanın neresindeyiz? Çarşamba bir grup gazeteci ile birlikte bir araya geldiğimiz Enerji Bakanı Yıldız durumu özetliyor: "İthalata dayalı bir model kurmuşuz. Bunu gözden geçirmemiz gerekir."
Peki doğru model ne? Bakan Yıldız'a göre, günde 600 bin varil petrol tüketen Türkiye enerjisini çeşitlendirecek. Yerli ve yabancı kaynak dengesini iyi ayarlayacak. Bakan Yıldız, "Piyasa serbestleşti. Kamu yatırım yapmayacak. Özel sektörün sağlığından artık biz mesulüz. Para kazanamazlarsa bu bize sıkıntı olarak geri döner. Salı akşamı TÜSİAD Enerji Komisyonu ile bir araya geldik. 'Yenilenebilir enerji yasasını sordular, güneşte yasayı niye çıkarmıyorsunuz' dediler. Biz de 28 eurocent'e alamayacağımızı söyledik. Güneşte fiyat oturmalı" diye çerçeveyi çiziyor.
Aynı gün G.Kore ile Türkiye, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santrallar için işbirliği anlaşmasına imza attı. Bakan Yıldız, ön çalışmanın 4 ayda biteceğini söylüyor.
Rusya'ya gelince... Mersin Akkuyu için Siemens ile görüşmeye başladı. Türkiye Rusya'ya Sinop yolunu kapattı, teklif veremeyecek. Kamuoyu nükleer santrallara karşı!.. Bakan Yıldız nükleer enerjiye gösterilen tepkinin nedenini, kamuoyunun yeterince bilgilendirilmemesine bağlıyor. Beşiktaş'ın meşhur 'Çarşı'sını örnek gösteriyor." Türk halkı Çarşı gibi 'her şeye karşı" diyor. Hatta Sinop'ta termik santrallara gösterilen tepkinin nükleerden fazla olduğunu belirtiyor.

***

Bakan Yıldız, "Azeri gazında sorun yok. Fiyat 200 doların üstü" diyor. Libananco tahkiminde, "Cem ve Hakan Uzan dinlenecek. Dava bu yıl biter" yorumunu yapıyor. Irak gibi netameli konuda ise Bakan diyor ki:
"Biz Kerkük-Yumurtalık boru hattı anlaşmasını bitirdik. Irak'la 15 yıllığına anlaşma yapacağız. Yumurtalık-Kerkük hattı, Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) hattından bile önemli. Kapasitesi 70 milyon ton. BTC'nin kapasitesi ise 55 milyon ton. Bu anlaşma bizi 3 yılda 35 milyon tondan 300 milyon tona taşıyacak. Hesabımıza göre Yumurtalık- Kerkük hattı 700 milyon dolar gelir sağlar, ilk etapta beklentimiz 100-150 milyon dolar..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA