Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Boğaz'ın iki yakasını renkler birleştirecek

İsrail gri, Yunanistan beyaz, Hindistan fosforlu, Türkiye ise amatör renk cümbüşü kuşatmasında... Duvar boyaları birçok ülkenin yönetim politikasıyla da birebir örtüşüyor.
İsrail, güvenlik nedeniyle yerleşim alanlarında griyi tercih ediyor. Akdeniz kuşağında serinlik veren beyaz kullanılıyor. Yunanistan, beyazla, "Biz farklıyız" diyor.
Türkiye'nin renk cümbüşü ise bildiğinden değil, başıboşluğundan geliyor.
Sayısız farklı kültür üzerinde oturan Türkiye, rengini kaybetmiş. Gelen herkes memleketini İstanbul'a taşımış!.. Coğrafi özellikler ve kültürel faktörler, renk seçiminde belirleyici oluyorsa da megakent, ortada kalmış, rengini arıyor... Türkiye gibi amatör renk cümbüşü kuşatması altındaki bir ülkeye tek tip boya uyar mı? Yanıtı toplum bilimciler vermeli.

***
Yerel yönetimlerin neler yapabileceğinin farkında değiliz. Yeni yeni öğreniyoruz. Belediyeler, aklımıza gelen her şeyi yapabilir. İsterse kumanya, isterse para dağıtır, isterse ev boyatır. Bunun parasını alıp almamak belediye meclislerine kalmış. Türkiye'deki birçok yerel yönetim, hoş görüntü için tıpkı Bodrum gibi "tek tip" renk uygulamasına gitti. Bodrum'da her yer bembeyaz...
Ancak bugüne kadar yerel yönetimler ile boya sanayisi ortak bir strateji geliştiremedi. Bu durum herkesi rahatsız ediyor. Ne belediye, ne vatandaş, ne de sanayi kazanıyor.
Güzeli gören göz, istiyor.
Bu açığı sonunda boyacılar da fark etmiş!
60 yıldır kavga ediyorlardı. Okları toprağa gömüp, el ele verdiler. Boya Sanayicileri Derneği (Bosad) çatısı altında örgütlenerek, kendilerine bir yol haritası çizdiler.
Şimdi, yaşlanan AB'nin yeni üretim merkezi olmak için uğraş veriyorlar. Üstelik şansları da var. İşçi ve üretim maliyeti açısından avantajlılar... 2 milyar dolarlık bir sanayi için Türkiye ve etrafındaki 3 saatlik uçuş ekonomisini temsil eden ülkeler, büyük pazar.

***
Bu noktadan hareketle nihayet Bosad, bir ilke imza atıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile beraber İstanbul'u baştan sona boyayacak. Kampanyanın detaylarını ay sonunda Başkan Kadir Topbaş açıklayacak. Bosad Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis ve Başkan Vekili Ahmet Yiğitbaşı ile proje hakkında görüştüm. Her ikisi de detaylı bilgi vermedi, "Kampanyayı, büyükşehir açıklayacak" dedi.
Edindiğim bilgiye göre, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 7 ilçe belediyesi de projede yer alacak. Maliyeti 1 trilyon lirayı bulacak.
Böylece Boğaz'ın iki yakasını renkler birleştirecek. Benim merak ettiğim konu şu: İstanbul, 'İsrail gibi mi, yoksa Hindistan gibi mi olacak?' Ya da bunların tam tersi, Bizans'ı ve Osmanlı'yı buluşturacak bir renk mi yakalayacak...
Zira, İstanbul hâlâ bir renge sahip değil!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA