Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Seattle'ın Türkleri

Gençler oldum olası, çok ders çalışana inek, baba parasıyla hava atana tiki der. Seattle, ineği (nerd) çok, tikisi olmayan bir şehir... Dünyanın dört bir yanından gelen yaratıcı beyinler için cazibesini kaybetmiyor. İcatçı olmak isteyenler burada yarışıyor. Bilmem, rol modeli söylemeye gerek var mı? Microsoft'un kurucusu Bill Gates.
Boeing
ve Starbucks gibi iki önemli markayı yaratan bu şehri, çoktan farklı bir küresel mabede dönüştürdü.
Bilim ve teknolojinin beyni yaptı.
O yüzden dünyanın en büyük katalogu sayılan Amazon, boşuna Seattle'ı üs seçmedi.
Google ve Facebook, durduk yerde bazı merkezlerini buraya taşımadı. Sağlıktan, hizmete, endüstriden, müziğe inovasyon ve yüksek teknolojiyi kullanan, ABD'nin, "Avrupası" sayılan bir şehir Seattle...
Bu yüzden iyi yetişmiş beyinler Seattle'da kariyer yapmaya bayılıyor.
Demokratların kalesi bu şehirde 6 bin 800 Seattle'lı Türk yaşıyor.
Kimi Edirne'den kimi Çorlu'dan kimi Hopa'dan kalkıp gelmiş buraya. Şirketler, bizim çocuklarla çalışıyor. Gençlerimiz, ABD'nin en ileri görüşlü, yenilikçi, değişimci ve çevreci şehri Seattle'dan, çalışma sisteminden çok etkilenmişler. Ben de Pegasus Havayolları'nın Boeing'e yaptığı ziyarette onları tanıdım. Etkilendim. Hikâyeleri umut yüklü, sevgi dolu...
Bu gençleri yurdum insanı tanımalı.

***

Şevket Numanoğlu...
Seattle Türk-Amerikan Kültür Derneği'nin başkanı. Dünyanın en büyük uçak şirketi Boeing'de Bölgesel Uçak Yardımcı Program Müdürü. 14 yıl önce İTÜ Makine Bölümü'nü bitirmiş. Seattle'a teknoloji yönetimi, işletme ve politika mastırı yapmaya gelmiş. İlk işyeri Microsoft. İş disipliniyle kısa sürede fark yaratmış. Boeing, yönetici olarak teklif getirince, düşünmeden kabul etmiş. 100 bin kişiyi istihdam eden Boeing'de beş yıl içinde çalışanların yüzde 40'ı emekli olacak. Bu emeklilik Boeing'de çalışan 65 Türk'e belki farklı bir fırsat penceresi açabilir.
Numanoğlu, Japonya, Rusya, Brezilya, Çin gibi bölgesel uçak yapmayı planlayan ülkelerin şirketlerini yakından izliyor. Mitsubishi'nin 10 yıl içinde devreye sokacağı bölgesel uçaklar çalıştığı bölümde yapılıyor.
Yerli bölgesel uçak yapmayı düşünen Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na duyurulur.
***

Özgür Koç...
Gıda mühendisi.
İTÜ'yü bitirmiş. Dil öğrenmek için Seattle'a gitmiş ve 2002'de CRUNCR PAK şirketinde dilimlenmiş hazır taze meyve konusunda çalışmaya başlamış. 10 yıldır çalıştığı şirkette şimdi hisse sahibi. Obezite bir numaralı sorun ya, okul çocuklarına az kalorili atıştırmalık ürünler hazırlıyor. Disney'e yeni ürün ve paket dizayn ediyor. 2005'te Bordeaux'da bir şirkete teknoloji transfer etmiş.
Öğretmen bir ailenin tek çocuğu. "Annem beni bir yıllığına gönderdi, 12 yıldır buradayım" diyor.
Yaşadığı şehrin hayatına değer kattığını düşünüyor.
***

Batuhan Bıyıkoğlu...
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirmiş. Mezun olduğu yıl başvurduğu Greencard için olumlu yanıt gelince, soluğu Seattle'da almış. Altı yıldır burada. Önce okul, sonra mastır, derken stajını lokasyon endüstrisinde yapmış. Halen Microsoft'un lokasyon projelerinde proje müdürlüğü yapıyor.
Microsoft'ta 500'ün üstünde Türk çalışıyor.
Bıyıkoğlu işi, işte öğrenmiş. Türkiye'deki sınav sisteminin iş hayatında seri düşünmesine yol açtığını söylüyor. Arkadaşları ne kadar hızlı iş yaptığına inanamıyormuş. "Başarıda tesadüf yok, sistem var" diyor.
Sistem içinde çalışmayı öğrenmiş.
***

Gürer Kıratlı..
Bir buçuk yıldır Amazon'da "İş Zekâsı" departmanında çalışıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi'ni bitirmiş. Endüstri Mühendisi. Kendi elindeki verilerle istihbarat çalışması yapıyor. "Şirketin tek amacı, sadece ve sadece müşteri memnuniyeti" diyor. Depolar dahil 100 bin çalışanın 50'ye yakını Türk...
Beyin göçünü tersine çevirmek sizce mümkün mü?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA