Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Genel Enerji Doğu Akdeniz'e iniyor

Paris'te iki gün arayla Türkiye'yi ilgilendiren iki önemli toplantı yapıldı. Biri geçmişle ilgiliydi, diğeri de gelecekle... Ne yazık ki hepimiz sözde soykırım yasasına kilitlendiğimiz için diğer toplantıya bakmadık bile!
Dün yapılan toplantıda, Irak Kürt Özerk Bölgesi'nin Exxon Mobil'den sonraki en büyük enerji şirketi Genel Energy plc'nin yol haritası çizildi.
Bu şirket dur durak bilmiyor.
Kürdistan'da işletmek için saha üzerine saha alıyor. Bunun nedeni bölgede tırmanan rekabet. İspanyol şirketi Repsol ve Marathon bile çoktan bölgeye yerleşti.
Genel Energy'nin CEO'su İngiltere'nin altın çocuğu Dr. Tony Hayward, CFO Julian Methedell ile birlikte yönetim kurulu üyesi. 11 üyeden oluşan yönetimde altı bağımsız üye görev yapıyor.

***

Bir dönem ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği'ni yapan Mark Peres, British Gaz Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Öğütçü de burada bağımsız üye.
4 milyar dolarlık bir gücü olan şirketin yüzde 50'si iki buçuk ay önce Londra Borsası'nda halka açıldı.
Kurucu ortak Mehmet Sepil, "Şirketlerin borsalarda büyük dayak yediği bir dönemde Genel Energy plc çok dayak yemedi" diyor. Hisseler 8 ile 10 pound arasında işlem görüyor. Fakat Genel Energy bu atılımlarla yetinmiyor!
Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için harekete geçti.
TPAO ile ortak arama yapmak için başvurdu.
***

Antalya Körfezi'nde Shell'le birlikte petrol ve doğalgaz arayan TPAO, haziran ortasında Mersin ve İskenderun Körfezi'nde de aramaları başlatacak. Petrol ve doğalgaz arama işi büyük finansman gerektiriyor.
TPAO ne yapsın?
Yeni aramaları yapmak için kendine ortak arıyor.
Şimdilik sekiz şirket başvuruda bulundu. Şubat ortasında başvurular değerlendirilecek. TPAO'yu fokur fokur kaynayan Doğu Akdeniz'de Güney Rum Kesimi yakından izliyor. Fransa ve İsrail çok yakınlaşan Güney Rum Kesimi'ni iyi izlemek gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA