Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Türkiye'de Tunus moda değil

Tunus'ta 30 yıl süren "Burgiba yolculuğu" boşuna değil. Laik-İslam mayası tutmuş görünüyor. Halk, devriminin çöl iklimine dayanıklı yasemin çiçeği gibi köklenip ülkeyi sarmasını istiyor. 12 milyon nüfuslu ülkenin kuzeyinde eğitimli kadın nüfusu fazla. Kadın yeni düzenin vitrini. Bu bilinç hazırlık aşamasındaki anayasaya yansımış. Türkiye'den sonra Tunus da bir ilke imza atıyor, "kadın-erkek eşittir" maddesi anayasaya eklenmiş. Meclis'in yüzde 25'i kadın. Dört de kadın bakan var. Eşitlik ilkesi üretime yansır mı?
Mesele bu.
Tunus'ta en çok yurtdışında çalıştığı halde hafta sonları ülkesine gelip, hükümete gönüllü destek verenler etkiledi beni... Devrim ruhu bu olsa gerek. Sokak sabırsız, siyasetçi çok dikkatli Tunus'ta. Kartaca'lı komutan Hannibal, yüzyıllarca Batıyı etkileyen İslam bilgini İbn-i Haldun, 300 yıl boyunca Osmanlı sürgünlerinin durağı zindanlar. Akıncı üssü Tunus bu işte.

***

Endülüs İslâm Medeniyeti'nin tohumlarının atıldığı yer burası....
Kartaca, Mozaik Müzesi, Roma hamamları, Osmanlı sarayları, UNESCO'nun koruma listesindeki El Kayravan şehri ve camisi, 35 bin kişilik El Jem anfiyatrosuyla bir açık hava müzesi.
Gladyatör filmi de El Jem'de çekilmiş. Ezel, Öyle bir Geçer Zaman ki ve diğerleri... Türk dizileri tutkuya dönüşmüş. Yetkililer, Türk film yapımcılarını davet ediyor. 165 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip ülkenin yüzde 35'i çöl. Mapushaneler çöle kurulmuş. Turizm dışında kalan çöl bölgesi askere bırakılmış.
Çölde hayat yok.
Deniz medeniyet demek. Turizm şehirleri Hammamet ve Sussa'da Iraklı girişimcilerin bile yatırımı var. Bir tek Türk yatırımcı yok.
***

Tunus Turizm Bakanı İlyas FahFah, "Devrim sürecinde turizm gelirlerimiz yüzde 40 düştü. 2012'de işler yoluna girdi. Geçen yıl 4 milyon turist geldi, gelir 2 milyar dinardı. Bu yıl 6 milyon ziyaretçi ve 3 milyar dinar gelir bekliyoruz. Türkiye'den gelen ziyaretçi sayısında ise azalma oldu" dedi.
2011'de Tunus'a 6 bin Türk gitmiş.
Bakan FahFah, "Bu yıl 10 bin Türk ziyaretçi bekliyoruz. 2013'te de 20 bin" diyor. Fransızlar ve Almanlar Tunus'a gidiyor. Türkiye'de ise Tunus moda değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı peşpeşe toplantılar yapıyor. Dün akşam Sait Halim Paşa Yalısı'nda TÜRSAB ile Tunuslu seyahat acentaları bir aradaydı. İki ülkenin acentaları Rusya ve Uzakdoğu'yu içine alan Türkiye- Tunus paketini görüştü. Tunus, Osmanlı saraylarıyla ilgili envanter hazırlıyor. Türkiye'nin tahsis edeceği kaynakla saraylar restore edilecek. Kültür turları başlatılacak. Tunus Turizm Bakanlığı da İstanbul ofisini açıyor.
FahFah, "Turizmde de devrim yapacağız" diyor.
İşte o biraz zor!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA