Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Bir günde 3 milyar pound uçtu!

ABD Başkanı Obama, Blair House'da bir haftadır konuk ağırlıyor. İlk misafiri İsrail Başbakanı Netanyahu'ydu. İki lider, "Bölgesel barışı konuştuk" dedi. Arkasından İngiltere Başbakanı Cameron yerleşti otele. Hem Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) hem de Suriye konuşuldu.
Obama iki gün boyunca Başbakan Erdoğan'ı ağırladı. İngiltere deyip geçmeyelim. TTYO'nun geçiş kapısı olan tek ülke. Cameron hâlâ ABD'de. Acaba Türk hükümeti TTYO konusunda Cameron'u bilgilendirdi mi?

***

Zira İngiltere Başbakanı'nın gündeminde BP, Shell, Statoil ve petrol indeks yayımcısı Platts ile ilgili AB Komisyonu'nun aldığı karar var. Komisyon müfettişlerinin şirket merkezlerine baskını sonrası zehir zemberek bir açıklama yaptı. "İddialar doğru çıkarsa, sonuçları ağır olur" dedi. Söylentilere göre, üç şirketin aralarında fiyat belirleyip manipülasyon yapmaları 10 yıl öncesine dayanıyor. 2.5 trilyon dolar zarar var ortada. İngiltere'de her ailenin cebinden 2 bin pound çalınmış. 10 yılda yüzde 80 artan akaryakıt fiyatları bu yüzden incelemeye alındı.
***

Türkiye, OECD denilen zenginler kulübünde petrole en yüksek parayı ödüyor. Acaba Türkiye'deki yüksek fiyatın nedeni fiyat manipülasyonu mu, yoksa devletin koyduğu ağır vergi mi? Tartışmalıyız. Şirketler ilk ağır hasarı salı günü aldı. Londra ve Amsterdam Borsası'nda Shell hisseleri bir günde 3 milyar pound değer kaybetti. New York Borsası hasarı ayrı...
BP, ABD'nin önümüzdeki hafta Meksika Körfezi'ndeki kirlenmeyle ilgili vereceği kararı bekliyor. Astronomik tazminat sürpriz olmaz. Shell hisselerinin tepetaklak olduğu gün Rotterdam'daydım. Shell'in bu yıl ikincisini düzenlediği " Gelişime Birlikte Güç vermek" başlıklı uluslararası "Enerji, Su ve Gıda" forumunda, manipülasyonla ilgili peş peşe haberler gelirken, ben de forumun fikir babası ve bir yıl sonra emekli olacak Shell'in Dünya Başkanı Peter Voser'ı dinledim. Forumun ana teması soruşturmaya inat, Dayanıklılık Arayışı'ydı.
Voser, sanki hiçbir şey yokmuş gibi sakin sakin konuştu.
***

Yeşil ekonominin alfabesini oluşturuyor Shell. Ama fiyat manipülasyonu, çevreci hareket, yeşil enerji yolculuğu gösteriyor ki, eski düzen sürdürülemez. Hırsızlık çetelerinin günde 150 bin varil ham petrol çaldığı Nijerya'da çevreyi kirlettiği iddiasıyla boğuşuyor Shell. "Bizim verdiğimiz zarar yüzde 5" diye savunma yapıyor. Alaska'da ayaklanan çevreciler yüzünden petrol arayamıyor.
***

Bir dönem Hollanda'da bakanlık bile yapan Nebahat Albayrak siyaseti bıraktı. 6 aydır Shell'in arama-üretimden sorumlu uluslararası başkan yardımcısı olarak konuyu izliyor. Açıkçası üç yılda bir CEO değiştiren Shell'in, rakipleri gibi, gelecekte 77 bin çalışanını en az 10 yıl yönetecek lidere ihtiyacı var. Bu handikap aşılmazsa geleceği karanlık.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA