Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ofsayta düşmeyelim!

Çin, bayrağı ABD'den devraldı. Dünyanın en büyük enerji ithalatçısı oldu.
Büyük ihtimalle ABD'nin üç yıldır petrol almadığı Nijerya ve Angola'ya yönelecek, Afrika'ya yerleşecek. Şeyl gazı sağ olsun, fosil yakıt ithalatçısı ABD bu sayede lig değiştirdi. 1916'dan beri yasak olan petrol ihracatı kademe kademe artacak.
Süper güç ABD bu yüzyılın "süper süper gücü" olarak karşımıza çıkacak. Zira en büyük sıkıştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatçısı olmaya hazırlanıyor.
Üstelik dünyanın en büyük kömür üreticisi ve şeyl gazıyla birlikte kömür stratejisini değiştiriyor. 27 AB ülkesine 70-80 dolara kömür ihraç etmeye başladı.

***

AB, enerji arz güvenliği konusunda çok hassas. Düzenli olarak Rus gazına alternatif arayışını sürdürüyor.
Rusya ve Ukrayna'dan daha yüksek fiyata kömür almaktan vazgeçti. İki ülke de ABD ile kömür rekabeti yapamıyor. Bu durum özellikle Ukrayna'yı çok etkiledi. "AB'ye hayır" kararı almasının başka izahı olabilir mi? AB hesap yapıyor; Rus gazıyla mı yola devam edecek; İran ve Irak gazını mı alacak? Yoksa ABD'nin yeni büyük kozu LNG'ye mi dönecek? Görünen o ki, AB'nin doğalgaz talebi azalacak.
***

İran, diplomaside zamanın ruhunu yakaladı.
Geleceği planlıyor. İran anayasasında petrol anlaşmalarının nasıl yapılacağı belli. Tıpkı Irak Merkezi Hükümeti'nin yaptığı gibi "risk paylaşım modeli" geçerli. Uzmanlar, İran'ın da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin benimsediği "Üretim paylaşım modeline" geçeceğini öngörüyor. O yüzden İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin 2014'te anayasayı değiştireceğini söylüyorlar. Küresel şirketler daha şimdiden İran'ı izlemeye aldı. Beklenen değişiklik gelirse Tahran'a hücum edecekler.
***

Peki, Irak gazını kim alır? Devasa bir pazarız.
Tam "pazarlık masasına güçlü oturuyoruz" derken, İran'ın diplomatik nükleer atağı Irak'ta bizi ofsayta düşürse de, Bağdat'ın, Erbil'in gazını biz tüketeceğiz.
Lakin bundan sonra elimizdeki kozları yıpratmayalım.
Oyunu doğru oynayalım. Stratejik akıl ve planlama eksikliğini tamamlayalım.
Bir an önce gaz geçiş ülkesi değil, petrolden ve gazdan pay alan ülke olmaya bakalım.
Sonuçta Irak'ın gaz ve petrolünün AB'ye ulaşmasına Türkiye olarak biz izin vereceğiz!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA