Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Bugün referandum olsa

Anayasa paketi tartışmalarıyla toplum, demokrasinin iki önemli özelliğini bizzat yaşayarak öğreniyor.
Kendi iradesiyle sivil bir Anayasa yapmak ve doğrudan demokrasiyi gerçekleştirecek siyasetin önemli araçlarından biri olan referandumu kullanmak...
Bu önemli, çünkü yaklaşık doksan yıllık cumhuriyet tarihimizde siviller hiç anayasa yapmadı, referanduma ise sadece 5 kez başvuruldu.
Şimdi elimde daha iki gün önce yapılan çok yeni bir kamuoyu araştırması var. Hem toplumun anayasa değişikliğine ve referanduma nasıl baktığına, hem de olası bir seçimde halkın kime ne kadar oy vereceğine cevap veriyor.
Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketinin yaptığı ve Prof. Dr. Özer Sencar'ın yönettiği kamuoyu araştırmasına göre anayasa değişikliği referanduma giderse ne olur?
Toplumun yüzde 50.6'sı evet oyu kullanacağını söylüyor.
Hayır diyeceklerin oranı ise yüzde 39.2. Kararsızlar da yüzde 10.2.
Bu tabloda "Evet" diyen seçmenlerin 29 Mart seçimlerinde oy verdikleri partilere göre dağılımı ise şöyle:
AK Partililerin yüzde 76.7'si, CHP'lilerin yüzde 16'sı, MHP'lilerin yüzde 31'i, BDP'lilerin yüzde 58.5'i, SP'lilerin ise yüzde 85'i evet oyu kullanıyor.
Şimdi gelelim partilerin bugünkü performansına... AK Parti'nin Habur krizini, CHP'nin ise Dersim gerilimini geride bıraktığı bugünlerde bir seçim olsa durum ne olur?
İşte sıralama: AK Parti yüzde 37.1, CHP yüzde 18.1 MHP ise 12.3, BDP 5, SP 3.3, DP 1.0, diğer 2.9...
Bu araştırmada yüzde 10.8 olan kararsızlarla, sandığa gitmeyen, "Geçersiz oy kullanacağım" diyenlerin toplamı ise yüzde 20.3.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA