Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Özerklik şartı, bir AB müktesebatı değil'

Önceki gün kaleme aldığımız "AB 'Özerklik Şartı' neden imzalanmıyor?" başlıklı yazımıza Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış'tan cevap geldi.
Bakan Bağış, yazıda dile getirdiğimiz "Hem AB üyesi olmayı isteyeceksiniz hem de bazı şartlara uymayacaksınız, bu mümkün mü?" sorumuza şu cevabı veriyor:
"Evet, mümkün. Çünkü bildiğiniz gibi, 'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı' AB tarafından değil, Avrupa Konseyi tarafından 1985'te imzaya açılan bir düzenleme. Türkiye, Şartı 1988'de imzaladı, yürürlük tarihi ise 1 Nisan 1993 olarak belirlendi. Türkiye çekince koyduğu 6 maddenin 8 fıkrası dışında bu şartı uygulamakta ve yükümlülüklerini yerine getirmektedir."
Devlet Bakanı Bağış, AB içinde federal, üniter devlet yapılanmaları olduğu gibi son dönemlerde "bölgesel devlet" olarak da isimlendirilen İspanya gibi yarı-federal devletlerin de söz konusu olduğunu vurgulayarak şöyle diyordu:
"AB için önemli olan, aday ülkelerin merkezi ve yerel yönetimlerinin AB müktesebatını uygulayabilecek idari kapasiteye ulaşmalarının sağlanmasıdır."
Devlet Bakanı Bağış'ın söyledikleri doğru. Yerel yönetimler şartı, AB müktesebatının bir parçası değil. Ama benim merak ettiğim o 6 maddenin 8 fıkrasına neden çekince konuldu ve 22 yıl geçmesine rağmen hâlâ o çekinceler gerekliliğini koruyor mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA