Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Siyasetin yalnız adamı

Çok partili siyasi tarihimizin ilginç simalarından birini kaybettik: Aydın Menderes...
Birinci neslin "Son Menderes"iydi... Onun siyasi hayatı aslında doğumuyla başlamıştı.
Türkiye'nin ilk köklü toplumsal dönüşümüne yol açan güçlü bir siyasi liderin oğlu olmak, sonra da derin acılarla baş etmek ve siyaseten ayakta kalmak pek kolay değildi.
Güçlü vesayet rejimine rağmen 1970'te başlayan siyasi yaşamı gelgitlerle bugünlere kadar sürdü. Dışında kaldığında bile siyasetin hep içindeydi.
Merkez sağı izlemeye başladığımda kapsama alanıma giren önemli isimlerden biriydi. Ve ilk kez Aydın Menderes'le 91 seçimlerinden sonra Kanal 6 muhabiriyken tanıştım. Bildiğim kadarıyla 12 Eylül sonrası ilk siyasi demecini de ben almıştım.
Sonra daha bir ilgiyle izledim siyasi çıkışlarını... 90'lı yılların kaygan siyasi zemininde kırılmaları da şaşırtıcı çıkışlar da oldu.
Özellikle o yıllarda "Kürtçü ve şeriatçı parti bile kurulabilir" dediğinde herkesi şaşırtmıştı...
Birçok fikrine katılmasam da her konuştuğumuzda inceliğine, siyasi özenine, zeki esprilerine ve sivil tavrına hayranlık duymuştum.
Darbeler konusunda belki de yaşadığı travma nedeniyle çok hassastı.
2006 yılında Ankara'da eski siyasetçilerin organize ettiği Diyalog Grubu toplantılarına katıldığı ve eski bakan Kamuran İnan'a şöyle bir cevap verdiği söyleniyordu:
"Darbe olacak siz de bakan mı olacaksınız? Yeni 12 Eylül'ler beklemeyin... Bir daha darbe marbe olmaz."
Bu sözleri edip etmediğini kendisine sorduğumda şöyle diyordu:
"Sözler doğru ama isim farklı. Ben Ali Bozer Bey'e 'Ali Bey, o dönemler geçti. 12 Eylül tekrar gelmez, bir daha 12 Eylül olmaz, siz de bakan olmazsınız. Biz bugünkü Türkiye'nin gerçeklerine bakarsak bir sonuca varabiliriz' dedim."
Aydın Menderes
, 2010 yılında yapılan 12 Eylül referandumunda da değişimin yanında yer alarak siyasi tavrını çok açık ortaya koymuştu.
Etkili bir aileden gelmesine rağmen yalnız bir adamdı. Allah rahmet etsin. Onu hiç yalnız bırakmayan eşine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA