Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Katsayının gölgesinde korkularla yüzleşme

28 Şubat post modern darbe anlayışının bir uzantısı olarak algılanan, meslek lisesi çıkışlı öğrencilere giydirilen katsayı uygulaması, eğitim sistemimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Oysa sistem ortaya konulduğunda sınavların teke indirildiği, öğrencilerin sınavda başarılı olmaları için ek bir hazırlığa girmeden başarılı olacağı ileri sürülmüştü.
Ayrıca lisede seçilen alan ile üniversitede seçilen programlar arasında korelatif bir ilişki olması gerektiği vurgulanmıştı. Kısaca öğrencilerin dershaneye gitmesine gerek kalmadığı açıklanmıştı.
Gerçekler söylenenleri yalancı çıkardı. 1999 sonrası binlerce meslek lisesi mezunu hukuk normlarına uymayan bir yaklaşımla kendilerine biçilen bir katsayı kaftanımı içinde yaşamaya çalışıyor.
YÖK, anayasadan aldığı yetkiyle hak arama uygulamasına girdi. Katsayı uygulamasındaki haksızlığı ortadan kaldırmak için meslek liseli öğrencilerin lehine değişiklik yaptı. Geçmişte yapılan hak aramalara "Bu iş bizim işimiz değildir, YÖK karar merciidir" türünden ifadeler kullanan Danıştay, şimdi bu benim işimdir diye arka arkaya iptal etmeye başladı.
Meslek liseli öğrencilerimizi korkulan öğrenciler olarak görmeye başladık. Oysa meslek liselerine devam eden öğrencilerin 1998'de sayısı yüzde 39, akademik liselerin oranı yüzde 61'dir. Bu oran günümüzde meslek liselerinde yüzde 24, akademik liselerde yüzde 76 oranına çıktı. Bu öğrencilerin üniversite giriş sınavı birinci bölümünde çözdükleri soru oranı 120 sorudan ancak 28 net. İkinci bölüm sorularını ise meslek liselerinin ancak yüzde 5'i cevaplandırmış. Barajı geçenlerin sayısı ise yüzde 1.7'yi bulmuyor.
Bütün bu gürültü sadece 1.7'lik meslek lisesi öğrencisi için koparılıyor. Geçen yıl üniversitelerimizde 120 bin kontenjan boş kaldı. Bu oranın bu yıl kaç olacağı bilinmiyor. Meslek liselilere böyle bir engel koymanın ülke ekonomisine verdiği zararı düşünmek bile istemiyorum.
Bu konularda yıllardan beri araştırma yapan eğitimciler, meslek lisesi öğrencilerinin sınavın ikinci bölümünü geçme oranlarının yaptıkları hesaplarla yüzde 2'yi bulduğunu belirterek şöyle konuşuyorlar "Katsayı uygulaması tamamen kaldırılsa bile meslek lisesi adayların önünde doğal katsayı engeli olacaktır. Eğitim gördükleri lise türü, müfredat programı sınav içeriğine uygun olmadığı için yarışta öne çıkmalarını beklemek hayal olmaktan ileri gidemez."
Şurada şunu söylemek istiyorum. Gençlerin önü açılmalıdır. Bilinçsizce verilen bir kararın hayat boyu esiri olmamak gerekir.
Karne ile gıdasını alıp hiçbir tercih hakkı kullanmayan dışa kapalı toplumlar günümüz dünyasında etkinliğini yitirmiştir.
Gelecekte bu ülkeyi daha güzel yarınlara taşımalarını beklediğimiz gençlerimize seçme özgürlüğü vermemiz gerekir.
Aileleri ve gençleri genç yaşta eğitimden koparmak, seçme özgürlüklerini ellerinden almak, katsayı korkusuyla yaşamlarına yön vermek kime yarar sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA