Türkiye'nin tüm köfteleri
HAMURU SARIMSAKLI KÖFTE
Tencere yemekleri arasına girmiş ev köfteleri, ızgara veya kebap tekniğiyle yapılan sokak köfteleri, özellikle kriz zamanlarında yükselişe geçen, fiyatları makul ama yediden yetmişe herkesin severek tükettiği yemeklerimizin başında geliyor. Kuşkusuz dünya mutfaklarında da köfte var. Ama ben hiçbir mutfakta bizdeki kadar zengin köfte çeşidine rastlamadım. Bunlar bizim çok önemli mutfak zenginliğimiz. Mutfak Dostları'nın köfte şöleni, kokteylde, Urfa'nın çiğköftesi ve Hatay'ın öccesi ile başladı. Yemekte ortaya gelen serpmeler arasında mercimek köftesi ve ıspanaklı rahip köfte vardı. Ardından önemli köftelerin resmigeçidi başladı. İlk tabakta Develi'nin ustası Erdal Terlemez'in hazırladığı Gaziantep'in 'analı kızlı'sı yer alıyordu. Bölgede genellikle imece usulüyle yapılan bu zahmetli yemeği Akçaabat köftesi izledi. Yörenin tanınmış köftecisi Nihat Usta yardımcısı Hasan Karlı'yı görevlendirmişti. Onun hazırlayıp sunduğu köftenin bir sonraki Tekirdağ köftesiyle arasındaki en büyük fark, hamuruna sarımsak katılmış olmasıydı. Tekirdağ'ın Özcanlar Köftecisi'ndan Gökhan Özdemir usta tarafından hazırlanıp pişirilen Tekirdağ köftesi, coğrafi işaret alan ilk yemeklerimizden ve Balkan köftelerinin en tanınmış örneğiydi.
NAR EKŞİSİ SOSUYLA SUNULDU
Sıradaki haşlama Antakya oruğu, içli köfteler kategorisindendi. İstanbul'daki Hatay Sofrası'ndan Ömer Sarı Usta, bu köfteyi nar ekşisi sosuyla sundu. Onu, Antalya'daki köfteci Şişçi Ramazan'dan Erhan Aytekin'in elinden çıkan tahinli piyaz üzerinde Antalya şiş köftesi izledi. Sonra Kiva Lokantası'ndan Zafer Ertürk'un yoğun emek ürünü Ağrı'nın Abdigor köftesi sofraya geldi. Bu da çiğ köfte gibi Anadolu'nun en eski köftelerinden. Çalma pekmez ile yapılmış karsambaç ile damaklar tazelendikten sonra, son yemek, Tire'nın Hacıoğlu Mangal köftecisinden Sami Çolak usta tarafından hazırlanan nefis Tire köftesi tadıldı. O akşam, malzemesi neredeyse aynı olan köftelerin aralarındaki önemli lezzet farklarını damağımızda hissettik. Azar azar servis edildiği halde bizi tıka basa doyuran bu köftelerin, ülkemizin dört bir yanında tüketilen çeşitlerin 30'da birine bile ulaşmadığını düşünüp, Türk mutfağının zenginliğiyle bir kez daha gururlandık.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.