Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Mobil uygulamalar bizi takip ediyor

Google, “Covid-19 Topluluk Hareketliliği” raporu ile her ülkede insanların eğlence yerleri, parklar, marketler, toplu ulaşım konum bilgilerini yayınladı. Pandemi esnasında pek çok ülkede devlet mobil operatörler, mobil uygulamalarla evde kalması zorunlu kişilerin ve hastaların karantina kurallarına uyup uymadığını denetlemeye başladı

Sürekli yanımızda taşıdığımız akıllı telefonlar bize ne kadar hareketli olup olmadığımızı gösteriyor.
Google'ın "Covid-19 Topluluk Hareketliliği" raporu ülkelerdeki hareketliliği gözlemleme konusunda fikir veriyor. Aslında bize teklif sunan bir alışveriş sitesi de eğer konum bilginizi paylaşma izni verdiyseniz, evde ya da hareketli olduğumuzu biliyor. Tam bir karşılaştırma olanağı sunmasa da Türkiye'de evde kalma oranını, marketler, parklar, eğlence yerleri ve toplu ulaşım merkezleri gibi alanlardaki yoğunluğun karşılaştırmasını bu rapor sunuyor.
16 Şubat ile 29 Mart arasındaki rakamlar ile hangi ülkede ne olduğu konusunda genel olarak görmek mümkün. Google, sunduğu verilerin Covid-19 ile ilgili temas alanını bulmak için, ülkeler arasında tam bir karşılaştırma yapmak için kullanılmasını önermiyor.
Rapora göre, alışveriş ve eğlence alanlarını en az kullanan ülkeler, topluluk hareketliliğindeki yüzde 94'lük düşüş ile İspanya ve İtalya oldu. Salgın nedeniyle alışveriş ve eğlence alanlarına daha seyrek giden Türkiye'nin topluluk hareketliliği yüzde 75 düştü.
ABD ise topluluk hareketlerindeki yüzde 47'lik düşüş oranıyla alışveriş ve eğlence alanlarına görece daha çok gidiyor.

CAN KAYBI ARTAN EVDE KALDI
Toplu taşıma kullanımını en aza indiren ülke, topluluk hareketliliğindeki yüzde 88 gerileme ile İspanya olurken, hareketlilik oranı yüzde 51 olarak açıklanan ABD pandemi günlerinde toplu taşımayı en yoğun kullanan ülkeler arasında yer alıyor.
Türkiye'nin toplu taşıma kullanımındaki hareketlilik oranı ise yüzde 71.
Bahar aylarının gelmesiyle park ve bahçelerde vakit geçirmek cazip gibi görünse de mevcut durum bu hevesi bir süre daha ertelemek gerektiğine işaret ediyor. Bu konuya en çok duyarlılık gösteren ülke, salgından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya oldu. Park alanlarındaki hareketliliği yüzde 90 oranında düşen İtalya'yı yüzde 89 ile İspanya ve yüzde 82 ile Fransa takip ediyor.

HOLLANDA HÂLÂ OFİSE GİDİYOR
İş yerlerindeki hareketlilik oranlarının da yer aldığı rapora göre, İspanya'nın işe gitme oranı yüzde 64 düştü. Türkiye'nin iş yerlerindeki hareketliliği yüzde 45 azalırken, Hollanda yüzde 35'lik hareketlilik oranıyla en fazla işe giden ülke olarak raporda yer aldı. Türkiye'de hâlâ 2 kişiden birinin ofise gitmek zorunda kalması salgınla mücadele konusunda dikkatli olmamız gerektiğini ortaya koyuyor.
Karantinada mümkün olduğunca az evden çıkmak riski minimuma indirmenin anahtarı durumunda. Bu konuda en temkinli ülke ise market ve eczane kullanımını yüzde 85 düşüren İtalya. Türkiye'nin market ve eczane kullanımında ise yüzde 39 azalma olduğu görülüyor.

EVDE KALMA ORANLARI AÇIKLANDI
Rapora göre 16 Şubat-29 Mart tarihlerinde ev karantinasını ve izolasyonu en fazla uygulayan ülke, evde kalma oranı yüzde 24 artan İtalya oldu. İspanya'nın yüzde 22 ile ikamet edilen yerlerde kalma oranı yükselirken Türkiye'nin evde kalma oranı yüzde 17 yükseldi. Rapor hakkında görüşlerini bildiren Google SMB Premier Partnerı EG Bilişim Teknolojileri CEO'su Gökhan Bülbül, topluluk hareketleri raporunun Covid-19 ile ilgili sosyal mesafe uygulamasına verilen tepkileri anlamlandırmaya yardımcı olduğunu söyledi.
Bülbül, Covid-19 ile mücadelede, Google Haritalar gibi servislerin, toplum sağlığını ilgilendiren yeni politikalar ve uygulamalar geliştirmede etkili olabildiğine de dikkat çekti.

TESTLERDE AKILLI ALGORİTMA DEVREYE GİRİYOR
Covid-19 salgını sırasında hepimiz istatistik uzmanı olduk. Ancak unutmayalım ki, kaybedilen her insan bir başkasının canından bir parça, sevdiceği ve asla kaybetmek istemediği insanlar. Rakamlarla karşılaştırma yapan herkese önce bunu unutmamak gerektiğini söyleyelim. Sonra sadece rakamlarla karşılaştırma yapmanın her zaman doğru sonucu vermeyeceğini unutmayalım. Her ülkenin yaş ortalaması, hastalanan insanların hastalık durumu farklı. Daha önemlisi test algoritmaları farklı. Yapılan testlerin sayısı, hasta yani enfekte olan insan sayısı ve kaybedilen insan rakamı tek başına doğru sonucu vermiyor. En önemlisi test yaparken doğru algoritmayla doğru kişilere test yapmak. Her gün artık 30 bine yaklaşan test yapılıyor. Test yaparken doğru insanları seçmenin yolu da teknolojiden geçiyor.
Sağlık çalışanı, market çalışanları, belediye çalışanları gibi belirlenen riskli meslek grupları, pozitif çıkan insanlarla temas etme durumu gibi onlarca farklı kritere göre testler yapılıyor. Hatta test için kuyruklarda bekleyenler bile o an negatif çıksalar bile aslında potansiyel hasta olarak kabul edilebiliyor.

EVDE OYUN OYNAYIP FİLM İZLİYORUZ
Son günlerde online oyunlarda da önemli bir artış söz konusu. Türk Telekom, dijital oyun platformu Playstore'da heyecan veren yapımları kullanıcılarla buluşturmaya devam ediyor. Bu doğrultuda, hayranlarının uzun zamandır merakla beklediği Mount&Blade II:
Bannerlord adlı devam oyununu, Playstore'da erken erişime açıyor. Tamamı Türkçe hazırlanan oyun, Türkiye'de oyuncuların en sevdiği aksiyon yapımlarının başında geliyor.
Türk Telekom; dijital televizyon platformu Tivibu ile de müşterilerine ödüllü filmlerden polisiye, gerilim, animasyon, aksiyon ve bilim kurgu türüne kadar birçok farklı yapımı samimi ve sıcak ev ortamında izleme keyfi sunuyor

KİŞİSEL VERİLER MASKELENMELİ
Covid-19 salgını boyunca her ülke farklı tedbirler alıyor. Dünyada 1.5 milyondan fazla insanın hasta olduğunu, 100 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini ve her gün binlerce insanın zor koşullarda sağlık desteğine ulaşmaya çalıştığını unutmamak gerek. Bu olağanüstü dönemlerde kişisel verilerin maskelenmesi de önem taşıyor. Salgın geçtiğinde daha büyük sorunlarla uğraşmamak için verilerin maskelenmesi konusunda hızlı önlem almak zorundayız. Hastalığı geçirdikten sonra sahip olduğu antikorları bağışlayacak insanları tespit ederken yine uygulamalar kullanılabilir.

KARANTİNA CEPTEN DENETLENİYOR
İnsansız hava araçları, akıllı telefonlar, karantina koşullarına uyulup uyulmadığını denetlemek için kullanılıyor. Mobil operatörler ve mobil uygulamalar, karantina koşullarına uyulup uyulmadığını denetliyor. Türkiye'de de 20 yaş altı ve 65 yaş üstü insanlar karantina koşullarına uyup uymadığı Sağlık Bakanlığı tarafından denetleniyor.
65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki insanlar karantina koşullarına uymadığı takdirde kısa mesaj ve çağrı ile uyarılıyor. Üç mobil operatör ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu tarafından hazırlanan ve henüz test aşamasındaki mobil uygulamayı ise hastaların akıllı telefonlarına kurması zorunlu olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA