Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Premier Lig’i değiştiren Şanlıurfasporlu

Premier Lig’de kiralık oyuncuların bonservislerini elinde tutan kulüplere karşı forma giymesi 2014’te yasaklandı. Bu kural değişikliğinin ardında tanıdığımız bir ismin attığı bir gol, ardından da yaşadığı sevinç var

BİR KURAL
Kiralık gönderdiğiniz ve hatta yıllık ücretinin bir kısmını sizin ödediğiniz futbolcu size karşı forma giyer mi? Yetmez bir de üstüne gol atar ve sizi üzer mi? Bizde var ve yılların tartışmasıdır, ortada bir kural olmadığından iki kulüp kendi arasında "Kiralık gönderdiğimiz x oyuncu bize karşı forma giyemez" maddesini kontrata yazdırmamışsa, futbolcu da çıkar oynar. Doğrusu oyuncunun forma giymemesidir.
İngilizler bunu 12 yıl önce ligin kuralları kitabına yazdılar. Peki nasıl?
29 Şubat 2014'te Fratton Park'ta küme düşme hattındaki Portsmouth, Newcastle United ile zorlu bir maça çıktı. Deplasman ekibi Bellamy'nin ilk yarıda attığı golle maçı kazanıyordu ki bitime bir dakika kala bir adam Portsmouth'a beraberliği getirdi. Gole sevindi ama maçtan sonra bonservisini kasasında tutan Newcastle United'ın taraftarından özür diledi.
Bu özür işte o kuralı getirdi ve kiralık oyuncuların bonservislerini elinde tutan kulüplere karşı forma giymesi yasaklandı.
Peki kim bu golü atıp, kuralı değiştiren adam? Portsmouth'dan yolu Komşu'ya Olympiakos'a oradan da bizim ligimizde Karabükspor'a düşen, yetmedi Rizespor ve Akhisar forması giydikten sonra bu sezona Şanlıurfaspor'da başlayan Lomana LuaLua.

BİR TRANSFER
Son gün en iyi adamını kaptırırsan
Ocak ayında ara transfer dönemi yaklaşırken bir kuralı değiştiren hikaye de İspanya'dan. Deportivo La Coruna formasıyla harikalar yaratan bir Brezilyalı'nın peşine düşen Barcelona, Galiçya kulübünün pazarlık masasında bir türlü ikna edemeyince B planını devreye sokmuş dönemin klas kanat oyuncularından Liverpool'lu Steve McManaman'a imza attırmaya karar vermişti. Katalan kulübünde bir efsane Sir Bobby Robson transfere karşı çıktı ve Brezilyalı yeteneğin daha golcü olduğunu söyleyip yöneticileri ikna etti.
Barcelona için artık tek yol vardı. Oyuncunun Deportivo La Coruna ile olan sözleşmesinde yazan "26 milyon dolara serbest kalır" maddesinden faydalanmak. Öyle de yaptılar, transferin son gününde Barça, parayı yatırdı ve Rivaldo ardında ağlayan Deportivo La Coruna taraftarlarını bırakarak yeni kulübünün yolunu tuttu.
Son gün yıldızını kaptıran ve transfer kapandığı için yerine adam alamayan Deportivo, federasyona başladı ve "Rivaldo kuralı" o gün yazıldı.
Kural şöyle diyor: "Transferin son gününde serbest kalma bedeliyle oyuncusunu kaybeden kulübe bir hafta ek transfer süresi tanınır." Rivaldo ile Deportivo La Coruna'nın canını yakan Barcelona, üç yıl sonra kaptanı Figo ile o acının ne olduğunu anladığında Portekizli, Real Madrid'e imzayı atmıştı bile...

14
44 yaşındaki Rivaldo, 24 yıllık kariyerinde 14 farklı takımın formasını giydi ve 2015'te futbolu bıraktı

BİR FORMA
88 numaralı formanın sıkıntısı
Forma numaraları 0-99 arasında seçilmeye başladığı günden bu yana çok hikaye biriktirdi futbol. Arada bir anlatmak lazım. Buffon, Boriello ve Gökhan İnler'in ortak hikayesiyle başlayalım.
2000 yılında Buffon kaleye geçtiğinde sırtında 88 yazmasına karar verdiğinde dertsiz başına dert aldı. Sakatlık yüzünden gidemediği Euro 2000'in ardından yeni bir başlangıç için 00'ı istemiş, mümkün olmadığı söylenince de 88'i tercih etmişti. İtalyan kaleci kendini bir anda protestoların hedefinde buldu. 88, alfabenin sekizinci harfi H ile HH (Heil Hitler) demenin şifreli yoluydu ama Buffon'un bundan haberi yoktu elbette.
Yıllar sonra otobiyografisinde "Yahudiler benden özür bekledi ama ne için özür dileyecektim ki, 88'in bu manaya geldiğini kim biliyor, ben niye Nazi sempatizanı oldum, bilmiyorum, hepsi saçmalıktı" dedi. Buffon, çareyi 77'yi seçerek buldu o yıllarda. Buffon'un hikayesinden ders çıkartmayan Marco Borriello da ondan 13 yıl sonra 88'i seçti, aynı gün protesto başladı ve "Çok sevdiğim biri 1988 doğumlu, ondan seçtim" diyen Boriello numarasını 31 ile değiştirdi.
88'in bir başka mağduru ise bu sezon Beşiktaş forması giyen Gökhan İnler. İsviçre Milli Takım forması giyen Türk oyuncu, 2011'de Napoli'ye geldiğinde anında "Neden 88?" sorusu geldi. Gökhan'ın cevabı makuldü: "Udinese'ye transfer olduğumda 8'i istedim. Vermediler, Dossena giyiyordu, ben de iki sekiz, 88'i seçtim."

259
İtalya Serie A'da Gökhan İnler sekiz sezon oynadı, Udinese ve Napoli formalarıyla toplam 259 maça çıktı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA