Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Şam geceleri

Gelen mail'lerden Hafız Esad döneminde Suriye'nin değişmez Savunma Bakanı olan Mustafa Tlass'ın kızı Nahed'in (6 Kasım 1959'da Halep'te dünyaya geldi. Yani 53 yaşında) silah tüccarı kocası Ekrem Ojjeh'ten kalan başdöndürücü mirasla Fransa'da yaşadığı ve yaşattığı binbir gece masallarını konu alan "Paris geceleri" başlıklı yazıyı çok sevdiğiniz anlaşılıyor.
Eh, madem öyle, buyurun size geçen hafta Suriye'yi ve çocukluk arkadaşı Beşar Esad'ı terk ederek babasının ve ablasının yanına giden, daha doğrusu henüz ortaya çıkmadığı için gittiği söylenen Tümgeneral Manas Tlass ve eşinin yaşadıkları ve yaşattıkları Şam gecelerinden bir kesit.
Kahire'den Beyrut'a kadar tüm Ortadoğu'yu bisikletle dolaşan Fransız gazeteci Raphael Krafft'ın yayınladığı "Ortadoğu'da bir küçük tur" adlı kitaptan aktarıyorum.

***

Şam'da üstü açılıp kapanan geniş bir kompleks... Tesiste oldukça büyük bir sahne var. Ayrıca bir restoran, bir gece kulübü, bir spor salonu ve bir yüzme havuzu... Kompleks o gece Latin müziği konserine ev sahipliği ediyor. Yeni kurulmuş bir kablolu TV kanalı da canlı yayınlıyor.
Konserin sunucusu mini etekli genç ve güzel bir kız. İngilizce- Arapça karışımı konuşuyor. Davetli kızlar ve genç kadınlar birbirinden şık gece tuvaletleriyle sanki defiledeymiş gibi salınıp duruyorlar. Genç erkekler ise adaleli vücutlarını belli eden tişörtleriyle adeta "Biz kaymak tabakadanız" diye bağırıyorlar.
Kalabalığın arasına karışıyorum. Derken bir koluma asılıyor. Sürpriz! Kahire'deki Fransa Büyükelçiliği'nde basın ataşesi olarak görev yapan bir eski tanış. Şimdi Şam'daymış ve Fransız kültür merkezinin müdürlüğünü yapıyormuş... Krem rengi yün takımıyla gerçekten çok şık.
Beni masasına davet ediyor. Oturuyorum. Masa arkadaşlarını tanıştırıyor: Bölgede turneye çıkan aktrist Valerie Lang (Sosyalist Parti'nin ağır toplarından, eski Kültür Bakanı Jack Lang'ın kızı. Zaten o da ertesi gün Şam'a geliyormuş), Michel Seurat'ın kızı Mary Seurat. (Not: Michel Seurat, 1947'de Tunus'ta doğan bir Fransız sosyologuydu. 22 Mayıs 1985'te Lübnan'da İslami Cihad örgütünce kaçırıldı, 5 Mart 1986'da öldürüldü.
Kemikleri 2005 Ekim'inde bulundu ve7 Mart 2006'da Fransa'ya nakledildi. Tabutunu havaalanında dönemin Fransa Başbakanı Dominique de Villepin karşıladı. Michel Seurat, Suriye kökenli Marie Seurat ile evliydi. Mary Seurat işte o evlilikten dünyaya geldi.)
Masada sarışın bir kadın ile yanık tenini göstermek için gömleğini yarısına kadar açmış uzun boylu bir esmer erkek de var...
Müziğin sesi henüz çok yükseltilmediği için, masadaki sohbeti dinleyebiliyorum. Söz bir ara Yahudi karşıtlığıyla ünlü Fransız sanatçı M'bala M'Bala Dieudon ne'nin geçen Mart'ta Şam Operası'nda verdiği konsere geliyor. Kendimi tutamıyorum: "Cezayir, Tunus ve Beyrut'tan sonra buraya da uğraması doğrusu beni pek şaşırtmadı..."
Masadaki sarışın kadın sinirleniyor: "Galiba her yerde anti-semit'ler görüyorsunuz."
Beni masasına davet eden Fransız kültür merkezi müdürü böğürüme bir dirsek atıyor.
Sonra ilk fırsatta kulağıma eğilip fısıldıyor: "Yanı başında oturan yakası açık adam Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Manaf Tlass. Hafız Esad'ın sağ kolu Mustafa Tlass'ın oğlu..."
Onun yanındaki sarışın kadın da Manaf Tlass'ın eşiymiş. Şam'ın önde gelen Sünni ailelerinden birinin kızı Tala Kheir. Dünyanın her yerinde konserler ve sergiler düzenleyerek Suriye'nin ve Beşar Esad yönetiminin imajını parlatmaya çalışıyormuş.
Gece boyunca neredeyse herkes masaya gelip Manaf Tlass'ın elini sıktı. İktidarın tepelerindeki birine saygılarını sunmak için. Gözüne girebilmek için...
***

İşte bir yıl öncesine kadar iktidarın tepelerinde bağdaş kurmuş olan Manaf Tlass şimdi sürgünde.
İlk soru: Geçici olarak mı? Kalıcı olarak mı? Ben ilk seçeneği işaretliyorum.
İkinci soru: Yeniden iktidarın tepelerine tırmanabilecek mi? Benim cevabım mümkün. Hatta kuvvetle muhtemel.
Son soru: Nereden çıkarıyorum bu olasılığı? Cevabım: Suriye'deki iç muhalefetin önde gelen temsilcilerinden Michel Kilo'nun önceki gün Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüştükten sonra yaptığı açıklamadan.
Şöyle dedi: "Manaf Tlass, Suriye'de ön planda bir rol oynayabilir..."
Yani? Esad sonrası geçiş döneminde önemli bir görev üstlenebilir.
Malum; Annan Planı, geçiş döneminde muhalefetin ve rejimin elinde kan bulunmayan unsurlarının birlikte yer alacakları bir hükümet oluşturulmasını öngörüyor.
Hayret... Ben o geçiş dönemi hükümeti başkanlığına Mustafa Tlass'ın getirileceğini tahmin ediyordum. Demek çok yaşlı bulunduğu için tercihler oğlu Manaf Tlass'a kaydı. Başarılar General.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA