Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Boynuz kulağı geçti

Avrupa'da devam eden ekonomik sıkıntılar, ana pazarı Avrupa olan otomotiv endüstrisinin ihracatını olumsuz etkiliyor. Yılın ilk dört ayında otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 1 daralarak, 6 milyar 778 milyon dolar oldu. Nisanda ise ihracat yüzde 8 oranında düşerek bir milyar 636 milyon dolara geriledi. İhracatta daralma AB ülkelerindeki ekonomik sıkıntıdan kaynaklanırken, bölgeye ihracat yüzde 18 azaldı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) raporuna göre, otomotiv endüstrisinde satışlarını artıran ürün grubu ise yan sanayi oldu. Otomotiv yan sanayi yüzde 5 artış ile 2 milyar 870 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi. Aynı dönemde binek otomobil ihracatı yüzde 8 daralarak, 2 milyar 184 milyon dolar oldu. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise yüzde 10 daraldı. İlk dört ayda bir milyar 245 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.
Yan sanayi geçtiğimiz dönemlerdeki gibi nisanda da endüstrinin en fazla ihracat yapan ürün grubu unvanını korudu. Otomotiv yan sanayii nisanda bir önceki yılın aynı dönemine göre dış satışlarını yüzde 1 artırarak 700 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Boynuz kulağı geçti. Yan sanayi, otomotiv endüstrisinin Türkiye'nin en büyük ihracatçısı olma unvanını korumasına destek oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA