Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Fabrika ayarlarına dönüyor

Doblo ile 16 yıl önce hafif ticari araç üretim üssü haline gelen Tofaş, yeniden otomobil üreticisi kimliğine kavuşuyor. Egea ile binek otomobil üretimi, ticari aracı sollayacak

Yaklaşık 16 yıl önce Doblo ile hafif ticari araç üretim üssü haline gelen Tofaş, fabrika ayarlarına geri dönüyor. Egea ailesi ile birlikte Tofaş, yeniden otomobil üreticisi kimliğine kavuşacak. Bursa'da üretiminin yüzde 70'i ticari araç, yüzde 30'u binek otomobil olan Tofaş'ta ticari araçların ağırlığı azalacak. Üretim 2016'da yüzde 50/50'ye dengelenecek. Daha sonraki yıllarda binek otomobil üretiminin ticari aracı sollayarak, yüzde 60-65 seviyesine çıkması bekleniyor. Bu değişimde Egea ailesinin yurtiçi ve yurtdışında gördüğü ilgi büyük rol oynuyor.

EN PAHALI 10 KLASİK OTOMOBİL
50 SANİYEDE 1 OTO
Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, Egea ile katma değeri yüksek üst segment otomobil üretimine geçtiklerini söyledi. Talep nedeniyle Egea için üretim planlarını her gün revize ettiklerini ifade eden Eroldu, "Nisanda bin 326 adet olan günlük üretim, mayısta bin 440 adede çıktı. Şu anda 50 saniyede 1 otomobil üretiyoruz. Bin 500 adedi zorlayacağız. Her gün rekorumuzu yeniliyoruz" dedi.

3 AYLIK SIRA VAR
Egea sedanın 5 ayda Avrupa'dan 22 bin adet, tüm EMEA'dan ise 37 bin talep aldığını belirten Eroldu, yurtdışında 3 aylık sıra olduğunu kaydetti. Otomotiv üretimi ilk 4 ayda yüzde 3 artarken, Egea'nın sinerjisi ile Tofaş'ın üretiminin yüzde 22 arttığını ifade eden Eroldu, şöyle devam etti: "Sektörün ihracatı yüzde 7, Tofaş'ın ihracatı ise yüzde 41 arttı. Bunu yapan ikinci bir şirket daha yok. Yıl sonunda 390 bin adet üretip, üretimin yüzde 70'ini yani 280 bin adedini ihraç edeceğiz. Egea ihracat hedefimizi ise 100 bin adetten 111 bin adede çıkardık."

Binek oto satışları ticariyi yakaladı
Üretimde binek otomobilci kimliğine geri dönen Tofaş, iç pazarda da benzer dönüşümü yaşıyor. Tofaş ilk 4 ayda yaklaşık 13 bin binek otomobil, 14 bin ticari araç satışı gerçekleştirdi. Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, Egea satışlarının ise 4 aylık dönemde 10 bin adedi geçtiğini söyledi.

3 farklı alanda liderlik hedefliyor
Tofaş'ın altın çağını yaşadığını söyleyen Eroldu, şöyle devam etti: "Türkiye'de bugüne kadar yapılmamış rakamları gerçekleştirme hedefimiz var. Üretim, ihracat ve iç pazarda yılı lider olarak kapatmayı öngörüyoruz. Son dönemdeki performansımızla sektörü de etkiledik. Tofaş'la birlikte sektör de büyüyecek."

Egea Hatchback 54 bin TL'den satışta
Egea Hatchback, 53 bin 900 TL'den başlayan fiyatıyla satışa sunuldu. İlk etapta 1.4 litre 95 bg ve 1.4 litre T-jet 120 bg benzinli,1.3 litre 95 bg Multijet dizel ve 1.6 litre 120 bg Multijet motor seçenekleri bulunan Egea Hatchback, ilk olarak 5 ve 6 ileri vitesli manuel şanzımanlarla satın alınabilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA