Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Aklımızı aksesuvarla bozduk

Akıllı telefonlar sadece marka sahiplerini değil, aksesuvar üreticilerini de ihya ediyor. 2014'te aksesuvara ödenen para 51 milyar dolara ulaştı

Türkiye'de her ay yaklaşık 1 milyon telefon satılırken, bu cihazlar için kullanılan aksesuvarlar da önemli bir ekonomik büyüklük oluşturmaya başladı. Hatta telefon bayilerinin önemli bir bölümü, telefondan çok aksesuvar satışlarından daha fazla gelir elde etmeye başladı. Dünyada bu ürünlerin yarattığı pazarın büyüklüğü ise 51 milyar doları aştı.

BİR NUMARA KILIF

Akıllı telefonlar için en çok satın aldığımız aksesuvarların başında kılıf geliyor. Telefonları darbelere, düşme-çarpmalara karşı koruyan ve neredeyse telefonun kişiselleştiren aksesuvarlarının başında gelen kılıfa yılda yaklaşık 11 milyar dolar harcanıyor. En çok satın aldığımız ikinci ürün ise ekranı koruyan filtreler. Üçüncü sırada şarj üniteleri ve aksesuvarları geliyor. Akıllı telefonların yetenekleri arttıkça şarj sorunları da kritik seviyeye geldi. Yoğun kamera ve internet kullanımında pil ömrü artık bir günü bile zor geçiyor. Bu yüzden pek çok kişi ekstra şarj bulundurmak zorunda kalıyor.

ÇİN'DEN ALIYORUZ
Farklı renklerde ve dayanıklılık seviyesindeki aksesuvarların önemli bir bölümü de Çin'de üretiliyor. Bunların büyük bir kısmı 1 doların altında bir maaliyetle Çin'den satın alınıyor. Genelde 50 adetten fazla olan siparişler internet üzerinden verilebiliyor. Ancak kullanılan boya ve malzemelerde sağlığı tehdit eden kimyasal ürünlerin kullanılıp kullanılmadığını denetleyen bir kurum yok.

ŞAMPİYON APPLE MÜŞTERİLERİ
Akıllı telefon aksesuvar harcamalarında tahmin edileceği gibi ilk sırayı iPhone kullanıcıları alıyor. Apple, orjinal ürünlerinin kullanımı konusunda tüketicileri uyarırken özellikle şarjda yaşanan kötü tecrübeler yüzünden kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor. Pek çok tüketici için akıllı telefon kılıfları, cihazın şıklığının tamamlayıcısı olarak görülüyor. Apple kullanıcılarının önemli bir bölümü telefon için ciddi bir aksesuvar harcaması yapıyor. Kamera için kullanılan aksesuvarlardan su geçirmez kılıflara kadar birçok ürüne ciddi paralar harcanıyor.

KILIF PİLİ TÜKETİYOR

Kılıflar belli dayanıklılık seviyesine göre üretilirken cihazın pil tüketimini hızlandırma etkisi olduğunu unutmamak gerek. Yani cihazı koruyalım derken çok düşük oranda da olsa pil ömründen fedakarlık yaptığımızı aklımızın bir köşesine yazalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA