Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefonlarda performans hilesi yapılıyor mu?

Akıllı telefonlarda anten ve pil hatalarına şimdi de performans testi manipülasyonu iddiası eklendi. Pek çok firmanın testlerde yüksek değer almak için manipülasyon yaptığı iddiaları konuşuluyor

Daha önce Samsung, Oppo, HTC gibi firmaların da aralarında bulunduğu performans testi manipülasyonu iddiası kervanına son olarak Çinli Huawei de katıldı. Firmalar genelde manipülasyon yaptığını kabul etmeyerek "Biz yapmadık, yapay zekâ yazılımının performans aktarımı sonucu oldu" diyerek yapay zekâ yazılımını mazeret olarak gösteriyor.
Akıllı telefon firmaları yoğun rekabet içinde her yıl 1 hatta 2 amiral gemisi konumundaki ürünü piyasaya sürmek zorunda.
Bu keskin rekabet içinde üretim ve tasarımda yeterli seviyede testler yapılamıyor. Sonuç olarak ürünlerin hatalı tasarlanmasına sebep oluyor. Akıllı telefon markaları popüler akıllı telefon testlerinde başarılı görünerek tüketici tercihini etkilemeye çalışıyor.

PERFORMANS HİLESİ İDDİASI
Volkswagen firmasının dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşük göstermek için testlerde hile yaptığı ortaya çıkmıştı.
Akıllı telefon firmalarında ise son olayda Huawei'nin, akıllı telefonlar ve alt markası Honor'un test edildiğini anlayarak yüksek sonuç elde etmek için hile yaptığı iddia ediliyor.
İddiaya göre, test uygulamasının kimlik numarasını tespit ettiğinde hileli olduğu iddia edilen performans modu devreye giriyor.
Telefonun enerji tüketimi 5 watt altında bir değerle çalışması gerekirken uç noktada 8.5 watt'a kadar çıkıyor. Huawei yetkilileri telefonlardaki yapay zekâ kullanılan yazılımın ihtiyaç oluştuğunda performans desteği sunmak için kaynak aktarımı yaptığını belirtiyor.
Yani durumun hile değil, performans amaçlı olduğunu vurguluyor.

GİZLİ MODU OLDUĞUNU AÇIKLADI
Donanımhaber.com sitesinin deneyimli teknoloji editörü Erdi Özüağ bu konuyla ilgili ilk testi yaparak sonucunu SABAH'a şöyle yorumladı: "Samsung, Apple ve Huawei hem en çok akıllı telefon satan markalar hem de kendi platformlarını geliştiren şirketler olarak yaptıkları herşey dikkat çekiyor. Yaptığım testler Huawei ve alt markası olan Honor'un üst seviye telefonlarında performans hilesi olduğunu gösterdi. Hile ifadesi önemli çünkü ortaya çıkana kadar böyle bir gizli modun olduğu şirket tarafından açıklanmamıştı."

İŞLEM NASIL GERÇEKLEŞTİ?
İddia edilen hilenin Huawei ve alt markası olan Honor'un, P20 serisi, Honor 10 ve Play modellerini etkilediğini ifade eden Erdi Özüağ, teknik olarak işlemin nasıl yapıldığını şöyle anlatıyor: "Huawei'in kullandığı EMUI isimli arayüzdeki özel bir algoritma, kullanıcının performans test yazılımı açtığını anlıyor ve normal kullanım esnasında sunulmayan özel bir performans modunu açarak daha yüksek skor almasını sağlıyor. Test bittikten sonra eski çalışma moduna geri dönüyor. Dünya çapındaki geliştiricilerle yaptığım istişare sonunda elde ettiğim, aynı test uygulamasının sadece kimliği farklı (telefon tanıyarak hile yapmasın diye) versiyonlarında test puanlarının yarı yarıya düştüğünü, ayrıca cihazın yaklaşık 10 derece daha serin çalıştığını tespit ettim. Bu olaydan sonra Huawei, bir sonraki işletim sistemi güncellemesinde şu an gizli olarak çalışan bu modu resmiyete kavuşturarak genel kullanıma sunacağını açıkladı."

APPLE'IN HATALARI DA ÇOK KONUŞULDU
Apple'da iPhone 4'ün anten ve iPhone 6s'in pil hatası, Samsung'un Galaxy Notel 7'deki pilin yanmaya sebep olması, eklenen yeni yetenekler sonucunda enerji tüketiminin tasarruf yazılımında yapılan hatalar göze çarpıyor. Apple'ın iPhone 4'te anten konusunda yaşadığı sorun Steve Jobs tarafından önce küçümsenmiş, sonra da önlem alınmıştı. Yine Samsung'da yaşanan pil problemi sonucu ürün piyasadan çekilmişti. Son olarak bu yıl Apple iPhone 6s serisinin bir bölümünde pil konusundaki hata dikkat çekmişti. Ayrıca pil performansında ortaya çıkan durumun firma tarafından özellikle manipüle edildiği de çok konuşuldu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA