Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER TAŞPINAR

Obama'nın işi zor

WASHINGTON

Cuma günü açıklanan işsizlik rakamlarının beklenenden kötü çıkması Beyaz Saray'da moralleri oldukça bozmuş durumda. Obama'nın son dört yıldır uyguladığı ekonomik politikalar ABD'deki işsizlik oranını bir türlü yüzde 8'in altına indiremiyor. Sosyal devlet kavramının Avrupa'ya oranla çok daha zayıf olduğu bir ülkede bu işsizlik rakamı ciddi bir toplumsal sarsıntı yaratıyor. Avrupa bu açıdan farklı bir durumda. Fransa ve İtalya gibi sosyal devletler yüzde 10 işsizlik oranıyla yaklaşık 20 yıldır durumlarını idare ediyorlar. İspanya'da ise işsizlik yüzde 25 civarında. Ama Amerika için bu rakamlar çok yüksek. Birçok araştırmaya göre, bugün gelinen noktada ABD'de fakirlik ve gelir dağılımı bozukluğu oranı ülke tarihindeki en yüksek oranda dalgalanıyor.
Önümüzdeki aylarda gittikçe kızışacak olan ABD başkanlık yarışında Barack Obama ve Mitt Romney ekonominin en önemli konu olduğunun farkındalar. Ne Suriye, ne Afganistan, ne de İran Amerikalı seçmenin umurunda. Her şey ekonomide dönüyor. Bu bahsettiğimiz dış politika konuları sadece ve sadece petrol fiyatlarını etkilerse seçmenler ve de dolayısıyla yönetim için vahamet kazanıyor. Bu şartlar altında Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Mitt Romney açısından ekonomideki her türlü durgunluk ve kötüleşme sinyali iyi haber. Obama ise çok zor bir durumla karşı karşıya. Bir yandan artan işsizlik ve bütçe açıkları, diğer yandan Avrupa'da kötüleşen finansal kriz Obama'nın tekrar seçilme şansını son derece olumsuz etkileyen faktörler. Evet, aslında Obama bu ekonomik enkazı Bush döneminden devraldı. Ama kendi döneminde oldukça artan kamu harcamalarına rağmen ekonominin bir türlü canlanmıyor olması halk nezdinde Obama yönetiminin kendi başarısızlığı olarak algılanıyor.
Kimse "zavallı Obama, enkaz devraldı, bu sorunların hiçbiri onun döneminde başlamadı" demiyor. Tam aksine halkın önemli bir kesimi Obama'nın ekonomiyi iyi yönetemediğine inanıyor.
İşte bu durumda Obama siyasette en klasik hamlelerden biri olan gündem değiştirme metoduna başvuruyor. Nasıl ki Başbakan Erdoğan Uludere nedeniyle kendisine getirilen eleştiriler artınca birden gündeme kürtaj konusunu soktuysa, Obama da ekonomik alanda işlerin iyi gitmediğinin sinyallerini haftalar önce alınca birden gündeme eşcinsellerin evlenme hakkını getirdi.
Obama'nın amacı Mitt Romney'i bu konuda son derece sert ve tutucu açıklamalar yapmaya itmekti. Böylece Romney oylarını almaya çalıştığı merkezdeki ılımlı seçmenlerin gözünde radikal bir sağcı olarak belirecekti. Ama evdeki hesap çarşıda pek tutmadı. Ne de olsa sonuç olarak yapay gündemler ülkelerin gerçek sorunlarını sadece kısa bir süre için perdeliyor.
Bir iki hafta süren bu eşcinsel evlilik tartışması sonrasında ABD şimdi gene asıl sorunu olan ekonomiyi tartışıyor. Herhalde Türkiye'de de kimse en önemli sorunun "kürtaj" meselesi olduğunu iddia edecek kadar saf değil. Nasıl ki Amerika'nın en önemli meselesi ekonomiyse, Türkiye'nin de en önemli sorunu Kürtaj değil "Kürt meselesi".
Yapay konularla zaman kaybetmek ve gündem değiştirmek yerine asıl meselenin üzerine gitmekte yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA