Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İzmir'i cazibe merkezi yapmak!..

İzmir'de turizmi kurtarmanın yolu kenti yaz aylarında bir cazibe merkezi yapmak, sonra da bunu yıla yaymaktan geçiyor..
Yaz nasıl cazibe merkezi olur?..
Çaresi geçmişte var.. Fuar'ın 1 ay sürdüğü dönemde milleti İzmir'de toplayan, çeşitli ülkelerin sergileri değil, geceleri dolduran eğlencelerdi. Bu ülkenin tüm sanatçıları, arkalarında tüm gazeteciler ve televizyoncularla İzmir'e taşınır, bu müthiş şenlikleri kaçırmak istemeyenler de İzmir otellerini, restoran ve kafelerini doldururlardı.
Fuar önce 10 güne indi, sonra bitti. Yazın İzmir'e gitmek için sebep kalmadı..
Şimdi o sebebi yaratmak lazım..
Yaz aylarında çok cazip festivaller düzenlemek mesela..
Hem klasik, hem popta dünya starları davet edilmeli ki, sadece Türkiye'den değil, dünyadan da insanlar koşsun gelsin. Viyana, Peşte bunu yapıyor, İzmir niye yapmasın?..
Efes Antik Tiyatrosu mutlak ama mutlak açılmalı, 10 bin kişinin izleyebileceği konserler, bir yıl önceden ayarlanmalı..
"Efendim tarih yok oluyor!.."
Palavra.. Gidin İtalya'ya.. Bütün tarihi mekanlar konserlerle dolu.. İlanlar kış aylarında başlıyor.. Bizde Kültür Bakanlığı, üç beş yaygaracıya kanıp, Efes'i, Aspendos'u kapadı..
Efes'te bir Andre Rieu konseri yapın bakalım, Avrupa taşınıyor mu, taşınmıyor mu?.
İzmir Fuarı'nda özellikle gençler için festivaller düzenlenmeli.. Rock'n Coke gibisinden..
Pop, alaturka ve türkü geceleriyle, Fuar Açık Hava'nın her gecesi doldurulmalı..
..Ve de tabii.. Kongre Turizmi.. Dünyada giderek hızla yayılan, en karlı, zengin turizm çeşidi.. Çünkü bu tür kongreleri ekonomik durumu en iyi meslek mensupları aileleri ile geliyorlar ve bol para bırakıyorlar..
Eğlence ve dinlence imkanları yoğun, otelleri lüks ve konforlu otelleri olan kentler tercih sebebi.. İzmir kolayca bir kongre turizmi merkezi olabilir..
Bu iş için hükümet de destek olmalı.. Oysa bizimkiler köstek..
Haziran ayındaki üç tıp kongresi Sağlık Bakanlığınca iptal edilmiş.. Efendim doktorlar kongreye değil, tatile geliyormuş..
Yahu sana ne?.. Ne için gelirlerse gelsinler.. Binlerce doktor, aileleriyle yöredeki tüm otelleri dolduracak. Alış verişe çıkacaklar.. Yiyip içecekler. Esnaf bayram yapacak. Yığınla insana iş alanı açacak, yığınla para bırakılacak.. Sana ne?..
Ne gibi mahzur gördülerse, bilmem, her halde vardır bana çok acayip gelen kararın, onun önemini al.. Ama böyle müthiş bir turizmi önleme.. Tersine teşvik et..
Şimdi yörenin turizm merkezi Çeşme ve Alaçatı.. Buradaki otel ve tatil köyleri, Antalya yöresindeki aptalca hataya düşmemiş.. "Her şey dahil" yok. Yani insanlar "Hava alanı-Tatil köyü-Hava alanı" diye yaşamıyor, özellikle geceleri dışarı çıkıyorlar.. Bu da yöredeki eğlence yerleri, restoranlar, barlar, kafelerin hele de hafta sonlarında cıvıl cıvıl olmasına yetiyor da artıyor bile.. Cuma, cumartesi geceleri her yer dolu.. Otelde oturup bedava içme olmayınca, o zaman dışarı çıkmak, herkese cazip geliyor tabii..
Hafta arası neden boş?.. Çünkü İzmirli evinden çıkmıyor. Çeşme'ye gelmiyor.. Gelenler hafta sonu İstanbul'dan..
İzmirli niye boş bırakıyor Çeşme'yi, hatta yazlıkları olanlar dahil.. Sebep ekonomik.. Kriz var, ikinci evi açamıyor yazın..
Hafta sonları Alaçatı ve Çeşme eski Fuar'ın gibi.. Bu ülkede sanatçı diye kim varsa, ordan geçiyor mutlak.. Rastgele bir hafta sonu gidin, mutlak geceyi keyifli geçirecek bir şey bulursunuz.. Öylesi..
Ama yörede artık o kadar geceleyecek yer var ki, bu yoğunluk İzmir otellerine yansımıyor..
İzmir kendi cazibe merkezlerini yaratmaya mecbur, Turizm konusunda..
Uzun vadede, Disney Land, Sea World ve benzeri tematik parklar mutlak düşünülmeli ve kollar hemen sıvanmalı..
"İnsanlar İzmir'e niye gitsin" sorusuna yanıt olacak yerler yapılmalı..
Kim öncülük edecek?.
İzmir Belediye Başkanı tabii..
Var mı?..
Göreceğiz!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA