Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İlginç bir Kur'an incelemesi..

Hafta sonunu fevkalade ilginç bir kitapla geçirdim. "114 Kod."
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hadis Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Ali Akyüz "Peygamberin Düşünce, Davranış ve Konuşma Atlası" üst başlığı ile bu kitabı hazırlamış. (Timaş Yayınları/Hz. Peygamber Kitaplığı.)
Hocanın müthiş bir açıklaması var..
Günlük hayatta insanlar 500-600 kelime ile konuşuyorlar. Oysa Hazreti peygambere nispet edilen dini literatür, kitap, sünnet verilerinde binlerce kelime var.
Yani 500-600 kelime ile konuşan halk, binlerce kelime kullanan peygamberi ve onun yaydığı dini, tebliğ ettiği kitabı anlayabilecek mi?.
Hem de Kur'an "Biz Kur'an'ı, öğrenilmesi kolay kıldık, hâlâ düşünen yok mu?. Andolsun, biz Kur'anı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. Var mı düşünüp öğüt alan" derken. "Ey Muhammed! Biz Allah'a karşı gelmekten sakınanları Kur'an ile müjdeleyesin, inat eden topluluğu uyarasın diye onu senin dilinle indirip kolaylaştırdık" derken, ortada bir çelişki yok mu?.
Hoca "Yok" diyor.
"Çünkü Hz. Peygamberin bu engin öğretisinin davranış ve sözlerine yansıyan kelimeleri 100 küsur kelimeyle kodlamak mümkündür. Bunun anlamı şudur. Günlük dilde 500-600 kelime ile konuşan herkes bu 100 küsur kelimeyi pek ala, çok kolay öğrenebilir. Bazen çocuk bile bu kadar kelime dağarcığına sahip olabilir."
Ve işte bu kitap, kodlanmış 114 kelime ile Kur'an'ı herkesin anlayabileceğini göstermek üzere yazılmış
Prof. Akyüz bu 114 kod kelimeyi anlatırken, "Nüzul, yani inme sırasını dikkate almış. Gerekçesini "Okuyucunun, Hz. Peygamberin eğitilmesindeki öncelik ve kronolojik seyrin farkına varması ve onunla birlikte yaşarmış gibi kendi erdemlerini onun örnekliğinde teşekkül ettirmesidir. Kitap ve sünneti güncellemesi ve onunla birlikte güncellenmesidir" diye açıklıyor.
Kitabın giriş bölümünde "İnme" sırasına göre bu 114 kod sıralanıyor.
"Oku" diye başlıyor, kodlar..
Okumaya başladım ben de..
Dokuzuncu kod, "Boyun eğme."
Kod "Sakın uyma, itaat etme" anlamına geliyor. Prof. Akyüz "Sivil itaatsizlik anlamında bir terim olan bu cümle, hem tarihi, hem de güncel perspektifleri (Yansımaları) olan, tepki ve karşı duruşları çerçeveleyen bir erdem öğretisidir" diyor. Kur'an'da 65 yerde tekil engelleyici, 532 yerde de emir kipiyle teşvik ediliyor.
Prof. Akyüz şöyle açıklıyor.
"İtaatin öğretilmesi gereken bir peygambere, öncelikle itaatsizliğin emredilmesi, fevkalade önemlidir.
Öyle anlaşılıyor ki, zamanın kirlenmiş, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, ferdi ve itikadi atmosferinde Hz. Peygamberin çok dikkatli ve duyarlı olması gerektiği emrediliyor. İnme sırasıyla ön sıralarda yer alan ve 7 defa tekrar edilen bu emir, ifade edilen red kültürünü/ kültürel reddi önemli kılmaktadır.
Her öneriye açık olmak gibi bir zemin ve eksen kayması yerine, etiği, estetiği olan önerilerle, olmazsa olmazlarını belirleyen ilahi sesin çağa dokunuşunu seslendirmektedir."
"Reddet" kodunun hemen arkasından "Boyun eğ" geliyor.
Her çağda, her gün için geçerli olmak üzere indirilmiş Kur'an'da, red kültürünü öğretmenin, kabul etmek, boyun eğmekten önce gelmesi ilginç değil mi?.
Hoca "Bu 114 kodu sıralarken, hiç bir yorum eklemedim. Sadece Kur'an'ı yazdım" diyor..
Vallahi, ben de öyle yapıyorum!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA