Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

63 yıl sonra Kilis ve hayal kırıklığı!..

1952 yılında babamın tayini çıkınca ayrıldığım Kilis'e tam 63 yıl sonra yeniden gidebildim.. Bir kaç yıl önce Musabeyli ilçesinde bir okula, restorasyonu için yardım ettim diye adımı vermişlerdi de, Nebil, Sunay, ben, kurdela kesmek için giderken, Kilis'in yanından geçmiştik. Onu saymıyorum tabii..
Antep'e kaç defa gittiğim halde, bir türlü denk getirip 60 kilometre ötedeki Kilis'e geçememiştim.
Kilis'te bir caddeye adımı verdiklerinde, Kilis vilayet olurken, ilk vali olarak atanan Mülkiye'den sevgili sınıf arkadaşım Güner Özmen (Genç yaşta kaybettik. Nur içinde yatsın) ısrarla davet ettiği halde..
Kısmette yoksa olmuyor..
Sevgili kardeşim, Beylikdüzü Kilisli Lokantası'nı kuran Mehmet Şahiner "Ağabey Kilis'te bir "Kilis Yemekleri Tadım Yarışması ve Festivali düzenlendi. Seni de jüriye istiyorlar" deyince, "Hadi Hıncal, kısmet bugüneymiş" dedim..
Atladım uçağa..
Havaalanı Antep'te.. Orda sevgili dostum, kardeşim, bizim salı yemeklerinin muhalefet lideri (Celal Başkan hep muhaliftir ya) Celal Doğan karşıladı. İki saat ağırlayıp, Kilis'e uğurladı. Dönüşte gene iki saati Antep'te geçirdik..
Seyahatin en unutulmaz anlarını gidiş ve dönüşteki Antep sürecinde yaşadık..
Tam 63 yıl sonra gördüğüm benim canım Kilis'im mi?.
Kelimenin tam anlamıyla hayal kırıklığı..
"Keşke gelmez olsaydım" dedim, dönüş uçağında.. "Keşke Kilis, hayalimdeki o masal gibi çocukluk anılarımda olduğu gibi kalsaydı.."
Dünya çirkini bir yapılaşma ile Kilis, bir rezil büyüme yaşamış.. Şehirciliğin "Ş" si, Mimarinin "M" si dokunmamış.. İstanbul'un en çirkin gece kondu semtine gidin.. "İnsanlar burda nasıl yaşıyor" deyin.. İşte orası, 10 Kilis eder.. Öylesi..
63 yıl boyunca bu şehri yöneten, adını yazan, imzasını atan bir, tek bir Belediye Başkanı çıkmamış mı?.
Belediye başkanlarının adı cinayetler yüzünden geçiyor, memleketimde.. 2 başkanı öldürmüşüz, niye acaba?.
Ben ordayken, Kilis nüfusu 32 bin falandı. Şimdi 86 bin olmuş.. Dünya üzerinde, Avustralya'dan Kanada'ya yaşayan ve kaydı tutulan Kilisli sayısı 830 bin.. 60 kilometre ötedeki Antep ilinde yaşayan Kilisli sayısı 100 binin üzerinde..
Yolunu bulan gitmiş. Giden dönmemiş. Niye dönsün ki?. Ben oralarda yaşamak zorunda olsam, Antep'e taşınırdım. Antep, Güney Doğu'nun Paris'i inanın..
Kilis, Antep'in ilçesiyken "Antepliyik" derdik mecburen. Kilis il olunca nasıl sevinmiştim "Artık Kilisliyik" deme hakkını kazandığımız için..
Keşke ilçe kalsaymışız.. Keşke ben "Antepliyik" demeye devam etseymişim..
Celal Doğan ki, Antep'e imzasını atan efsane belediye başkanıdır, salı yemeklerinde benimle dalga geçerdi..
"Antep'in iki kurtuluşu vardır. Biri Fransızlardan.. Biri Kilislilerden" diye..
Kilis'i, ilk vali Güner Özmen'e teslim eden son Gaziantep Valisi de Muammer Güler'di.. O anlatmıştı..
"Şehri Güner Valime teslim için sabah Kilis'e gittim ki, kentte düğün bayram.. Yer yerinden oynuyor. Töreni yaptık. Kilis'i kendi valisine devrettim. Antep'e döndüm ki, orda daha büyük bayram var.. Kilis'ten kurtuluşu kutlarmış meğer Antepliler de.."

İkisinin de şaka etmediğini bu kısa gezi anlattı bana..
Ben de gelecek hafta size anlatacağım..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA