Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İstanbul’da Kilisli Tiyatrosu!..

Kilis'te sinema bile yok artık ama, bir ünlü Kilisli'nin kurduğu tiyatro İstanbul'da hala yaşıyor.. Oğulları yaşatıyor..
Nejat Uygur
!..
En has Kilisliler'den biriydi. Kardeşi New York'ta dünya çapında bir cerrah olarak yaşarken, o İstanbul'da kendi adıyla kurduğu tiyatroda efsane oldu..
Yakın dostum, çok sevdiğim Nejat Ağabeyin oğulları, Süheyl ve Behzat babalarından aldıkları bayrakla yola devam ediyorlar. Kilis'e gitmeden bir kaç gün önce onlara gittim.
Nejat Uygur'un uyarladığı oyunu daha önce babalarından izlemiştim.
"Bakalım oğullar ne yapıyor" dedim. Bir de sürpriz vardı. Nejat Ağabeyin sağlığı bozulunca, onun baş ucundan ayrılmayan harika eşi, tiyatroda partneri, Anne Uygur, yani Nejla Hanım da, bu oyunla sahneye dönüyordu.
Behzat ve Süheyl, adeta inzivaya çekilen annelerine bir tür şantaj yapmışlar meğer..
"Sen olmazsan, oynamayız" demişler.. Çok da iyi etmişler..
Finalde, Nejla Uygur'u iki yanında, iki oğluyla el ele tutuşmuş, alkışlara selamla karşılık verirken, benim gibi gözyaşlarını tutamayan çoktu.

O gece sürprizler bitmedi.
Meğer Uygurlar oyunu müzikal yapmışlar. Müzikleri Serpil Günseli yapmış. Oyunu da sahneye Uğur Babürhan koymuş.
Sabah, Nişantaşı'nda Feyziye Mekteplerinin tam karşısındayken, lisenin sahnesinden çıkmazdık. Feyziye Okullarının Halkla İlişkiler sorumlusu Sevgili Asuman Kardeşim, her şeyden haberdar ederdi. Orada gençlerden ne müzikaller izledik. Müzikler Günseli'den, yönetim Babürhan'dan..
Sonra biz taşındık. Asuman emekli oldu. Yerine gelenler bizi unuttu, ya da Işık Lisesi de, Üniversitesi de içine kapandı.
Yıllar sonra, Uğur'u hem yönetmen, hem de Marko Paşa rolüyle sahnede görmek ne keyifli oldu.
Oyunu çok sevdim. Nejat Usta bir Alman Vodvilini, hem de nasıl Türk yapmıştı biliyorum. Serpil'in müzikleri de cuk oturmuş.. Ama şarkıların playback olmasını hiç sevmedim. Bir köşede bir piyano yeterdi. Şarkılar da canlı söylenir, daha sıcak olurdu.
Oyuncu kadrosu, çok çok iyi.. Soyadı Uygur olanları söylemeğe gerek yok.. Nasıl yakışıyorlardı sahneye ve ne kadar rahatlardı, başta Nejla Uygur olmak üzere.. Şahnaz Çakıralp, Önder Keskin, Leyla Yüngül, Ömer Yılmaz, Burcu Afşin kadroyu başarıyla tamamlıyorlar.
Babürhan'ın dekorları, Sadık Kızılağaç'ın kostümleri de çok çok iyi..
Neşeli bir tiyatro akşamı geçirmek istiyorsanız, İstanbul'daki Kilis'i görmeye gidin..

***

Bu arada.. Kilis'te bir açık hava tiyatrosu yapmışlar nasılsa, bizim piknik, hıdırellez yerimiz Karataş'ta.. Uygur Tiyatrosunu da davet etmişler..
Bana dediler ki, "Bizim Nejat'ın çocukları, verdiğimiz parayı beğenmedi ve gelmediler.."
Benden iletmesi, Behzat ve Süheyl Kardeşlerim!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA