Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir onlar.. Bir de biz..

Bir yandan okul servisi skandalları bitmiyor. Bir yandan da otobüs kazaları.. "Niye bitmiyor" diye merak ederseniz, söylemek isterim. Suçlu sistem..
Ne demek mi istiyorum?..
Buyrun.. 40 yıldır Los Angeles'ta yaşayan gazeteci dostum Safter Yılmaz'a sordum.. "Bana orada nasıl okul servisi ve otobüs şoförü olunuyor" diye..
İşte gelen cevap..

***


Anladığım kadarıyla, bu okul servisleri senin başını epeyi ağrıtıyor.. Buradaki durumu kısaca yazıyorum..
LAUSD (Los Angeles Unified School District/ Los Angeles Birleşik Okul Bölgesi) ana okulundan lise 12'nci sınıfa kadar 900 resmi ve 187 özel okuldaki 640 bin öğrenciden sorumlu..
LAUSD'nin bir "Ulaşım Gurubu" var..
Bu gurubun da 2 bin 800 okul otobüsü ve 5 servis garajı..
Okul otobüslerinin şoförleri, işe ilk girdiklerinde 8 haftalık bir "Okul Otobüsü Eğitimi" görüyor ve bunda başarılı olabilirlerse sertifika alarak işe başlıyorlar.. Bu işe talip olanların H-6 sürücü ehliyetine sahip olmaları şart..
Ayrıca geçmişleri ile ilgili bir soruşturma da yapılıyor.. O zaman ancak 8 haftalık okul otobüsü sürücü sertifika eğitimine girebiliyorlar.
Eğer sertifika alıp işe başlarlarsa, ücretleri saatte 16-28 dolar. 100 lira falan.)
Ayrıca tatil ve fazla mesai ücretleri de var.. Tabii, emekli olma hakları da.. Çalıştıkları yıllara göre de emekli maaşı alıyorlar..
Not.. H-6, 10 yıllık temiz sürücülük demek oluyor.. Bunu DMV/ Motorlu Araçlar Dairesi veriyor. Her eyalette ehliyeti ve sürücü sınavı yapan ve trafik cezalarının kayıtlarını tutan büro burası..
Ehliyet her beş senede yenileniyor.. Yenilenmeden önce yazılı bir imtihan yapılıyor. Burada çok şaşırtıcı sorular var. Hiç kolay değil.. Ehliyeti devam ettirmek için önce bunu geçmek lazım.. Fazla yanlış cevap verince 2, 3 defa sınava girenler var.. Ehliyeti yenilerken benim de en çok sıkıntı çektiğim olay bu.. Sonra da göz muayenesi var..
H-6, profesyonel şoförlerin 10 yıl kaza yapıp yapmadıklarını yanlış park cezalarını ve her durumlarını ortaya koyuyor..
Profesyonel şoförlük için H-6 şart..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA