Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Amerika’da da kağıt sorunu..

Gazete kağıdı sorunu sadece bizde değil.. Amerika'da bile sıkıntı yaratmış iyi mi?. İşte Los Angeles Gönüllü yazarımız Safter Yılmaz'dan gelen not!.

***
Türk lirasının değer kaybetmesi ile ithal kağıt kullanan Türkiye'deki gazetelerin bazılarının ekonomik sıkıntıya girdiği haberlerini takip ederken, Amerika'da da son günlerde yoğunlaşan gazete kağıdı fiyatları ile ilgili bir haberleri özetlemek istedim..
Amerika'daki 2 bin civarındaki gazete ucuz olduğu için Kanada kağıdı kullanıyor. Her yıl 2 milyon 400 bin ton olan ihtiyaçlarının yüzde 60'ını Kanada'dan karşılayan gazeteler, 1 milyar 210 milyon dolar ödüyorlar..
Yirmi yıl önce Amerika da 15 kağıt fabrikası varken bunlar Kanada ile rekabet edemedikleri için birer birer kapandı, bugün Amerika da sadece 4 kağıt fabrikası var.
Bunlardan biri Trump yönetimine baş vurarak Kanada'nın gazete kağıdında damping yaptığını belirtip, gümrük vergisi konmasını istedi.. Bunun üzerine yüzde 22 damping vergisi koyan Trump yönetiminin kararını Amerikan Uluslararası Ticaret Komisyonu bozdu. Sadece bir şirket için yüzde 16'ya indirdi. Kanada kağıdı imal eden ve ihraç eden diğer şirketlerin vergisini ise kaldırdı..
Komisyon kararında Kanada'nın zengin ve uçsuz ormanlara sahip olduğunu ve gazete kağıdını bu yüzden ucuza mal ettiğini, Kanada hükümetinin kağıt fabrika ve ihracatçılarına destekte bulunmadığını açıkladı...
Öte yandan, kağıt fiyatlarındaki artış yüzünden birçok gazetenin dijitale geçtiği ve bu yüzden de Amerika'nın gazete kağıdı ihtiyacının önümüzdeki yıllarda azalacağı da belirtiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA