Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

..ve Sümer Ezgü, TRT’ye dönüyor!.

Geçen hafta evdeyim..
Ekranda bir hazin haber..
Afyon'un Eber golü tamamen kurumuş.. Bu göl etrafında köylülere geçim sağlayan sazlıkları ve ördekleri, yaban kazlarıyla ünlüydü. Şimdi incecik bir dere gibi kalmış.. Göl olan yerlerde şimdi eskimiş, parçalanmış sandallar..
Haberler de bitince TRT Müziğe geçtim.. TRT Müzik, alaturka, şarkılar, türküler dinleyebildiğim tek imkân..
Birden "Harmandalı Zeybeği" melodisi çarptı kulağıma.. Baktım, ekranın gerisinden Sümer Ezgü sahneye giriyor.
En sevdiğim insanlardan biri.. Yıllar önce Kadir Dursun kardeşim Fikret Ağbime (Otyam/ Işıklar içinde yatsın) bir doğum günü düzenlemişti unutulmaz. İşte o gece, Sümer elinde mikrofonla bir Harmandalı söylemişti, hem de oynayarak ve de Atatürk'ün Bursa'da frakla Harmandalı oynaması vardır ya hani, çok ünlüdür, onu canlandırarak..
Coşturmuş, ağlatmıştı bizi.
İşte gene, diz vurarak çıktı ortaya.. Nasıl içten oynuyor..
Sonra bir zeybek geldi, Sümer türküye girince.. Onur Keleş'miş adı.. Nasıl harika bir zeybek ama.. Sümer'le karşılıklı geçtiler ki, vay babam vay!.
Selahattin Alpay'ın programı imiş, Türkülerle Yolculuk, ki ben Alpay'ı da çok severim..
Bir saat nasıl geçti anlamadım.
Bitince Sümer'in gölü geldi aklıma.. Hani haberlerde Afyon'da kuruyan golü görmüştüm ya..
Sümer de, Burdur Gölünü kurtarma gönüllüsüydü..
Aradım hemen..
"Ne oldu senin göl" dedim..
Orda da haberler iyi değilmiş..
İşte söyledikleri..
"Göl çok kötü durumda..
Belediye Başkanı'na söyledim toplanalım Cumhurbaşkanı'na gidelim diye. 'Tamam' dediler ama hareket yok. İşin kötüsü suyu çekilen bölgedeki Senir köyünde kanser olayları arttı. Orada Lisinya isminde doğal yaşam ortamı kuran Öztürk Sarıca isminde bir veteriner arkadaş var. O uyarmıştı 'Dipteki kimyasal kalıntılar rüzgarla kentin üzerine gelecek' diye.
Az su tüketen lavanta tarlaları kurdu örnek olsun diye. Afyon'un İncesu tarafında Menderes'i besleyen bir kaynak var ve fazla suyu kışın etrafa taşma yapıyor. Bir doçent bu fazla suyun gölü besleyeceğini bunun için 40 kilometrelik bir kanal açılmasını raporlamıştı.
Bunun için doğal eğim de uygun. Ayrıca, göl suyunu tüketme yerine, dip suyunu çeken artezyen kuyuları ile sulama yapılması zorunlu olmalı ve takip edilmeli." Sümer halkın ilgisizliğinden de üzgün.
"Eskiden doğayla iç içe yaşayan göçer toplum. Şimdiki duyarsız yeni kuşaklar seyrediyor sadece, çok yazık" dedi.
İyi haberleri de var.
"Antalya'daki Sanat Akademimiz güzel gidiyor.
Sipsiden viyolensele, halk oyunlarından valse, dramadan THM, TSM korolarına geniş bir yelpazede dersler sürüyor.. TEV ile uluslararası bir koro kuruyoruz." ..Ve beni en sevindireni..
"Bu arada muhtemelen Ocak sonu Şubat başı TRT Müzik'te programa başlıyorum." Zerrin Özer, Mustafa Keser ve Muazzez Ersoy'a nerdeyse teslim olmuş TRT Müzik, Sümer Ezgü'yü bulduysa, nihayet doğru yolda demektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA