Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Avrupalı niye altın alıyor?

Merkez bankaları parasal genişlemeye karar verdikçe altına talep çoğalıyor.
Bugün ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının düşük faiz politikası izlemeleri ve menkul kıymet satın alarak para arzını genişletmeleri enflasyon endişesini ortaya çıkarıyor. Hatta ABD merkez bankasının 2015 ortasına kadar düşük faiz politikası izleyeceğini açıklaması, enflasyon endişelerini daha da besliyor.
Son verilere göre, zengin ülkelerde enflasyon zaten beklentiler yönünde artıyor. OECD verileri uyarınca 34 ülkede on iki aylık ortalama enflasyon oranı, ağustosta temmuza göre artarak yüzde 1.9'dan yüzde 2'ye yükseldi.
Bir de bütün engelleme çabalara rağmen İspanya ve Yunanistan'da yaşanan olaylar, Avrupa para sistemine güveni azaltıyor ve altın güven açısından cazip hale geliyor. Çünkü altın miktarını kâğıt para gibi kolayca basarak çoğaltmak mümkün olamıyor. Altın miktarını çoğaltmak için madenlerde ve işleme ünitelerinde uzun süre emek vermek gerekiyor.
Gelelim Avrupalıların niye altın aldığına...
Avrupalılar ellerindeki mücevher ve kullanılmış eski altınları satıyorlar. Bu sattıkları altın yerine 50 ve 100 gramlık küçük barlar halinde altın talep ediyorlar. Nitekim Avrupalıların 50 ve 100 gramlık altın barlara talebi hızla arttığı için altın rafinerileri bunların üretimini çoğalttı.
Peki niye Avrupalılar küçük altın barları satın alıyorlar? Alıyorlar çünkü 500 euroluk banknot tomarını taşımak altın bar taşımaktan çok daha zor.
Ayrıca Euro bölgesinde bir ülkeden gelip diğer ülkede banka mevduat hesabından para çekmek de öyle kolay bir iş değil. Para çekme işlemi için çok sayıda belge isteniyor. İşte bu nedenle 50-100 gramlık altın taşımak Avrupalılara daha kolay geliyor. Ve altının bu tür kullanımı çoğaldığı için de altına talep artıyor. Zaten önümüzdeki dönemde beklentiler, Avrupa'nın net altın ithalatçısı olacağı yönünde gelişiyor.
Gelelim altın talebini artıracak diğer beklentilere... Altın uzmanlarına göre, Avrupalılar altın satın alırken, Çin ve Hindistan ise bu günlerde altın satın almadan önce altın fiyatlarında bir düzeltme bekliyorlar. Bu fiyat düzeltmesinin ardından onların da ilave altın satın alacakları düşünülüyor.
Gelelim altın fiyatlarının ne olacağına... Altın fiyatlarında beklentiler, bu yılın son çeyreğinde bir ons (31.1gr) altının fiyatının yine 1850 dolar ile 2.000 dolar olacağı yönünde devam ediyor.
Önümüzdeki yılın beklentisi ise altının daha da değerleneceği yönünde. Deutsche Bank en son tahmininde, altının ortalama ons fiyatının 2013'de 2.113 dolar olacağını ileri sürüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA