KÖFTELİ LEBENİYE ÇORBASI MALZEMELERİ
1 buçuk su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı esmer pirinç
150 gr kıyma
1 adet küçük soğan
2 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN:
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ve bir tutam nane
KÖFTE İÇİN:
150 gr kıyma
1 adet küçük soğan
Tuz karabiber
1-2 yemek kaşığı un
KIZARTMAK İÇİN:
1 yemek kaşığı sıvıyağ
KÖFTELİ LEBENİYE ÇORBASI (GAZİANTEP)TARİFİ
Pirinçler yıkanır ve üzerini geçecek kadar su konularak ateşte pişirilir.
Pirinçler yumuşayınca haşlanmış ve kabukları soyulmuş olan nohutlar ilave edilir. Birlikte beş - on dakika daha kaynatılır.
Bir kâsede yoğurt çırpılarak yavaş yavaş bu karışıma ilave edilir. Sürekli karıştırılarak kaynadıktan sonar beş - on dakika kısık ateşte pişirilir.
Bu esnada kıymaya küçük bir soğan rendelenir. Tuz ve karabiber eklenir ve yoğrulur.
Bu karışımdan nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Köfteler yapışmasın diye iki kaşık un serpilen tabağa konulur.
Bir yemek kaşığı sıvıyağ konularak kızdırılan tavada köfteler pişirilir. Kaynamakta olan nohutlu pirinçli karışıma eklenir.
Bir - iki taşım kaynadıktan sonra tuz eklenir ve altı kapatılır.
Bir tavada zeytinyağı ve nane hafif yakılır ve servis yapılmadan önce Köfteli Lebeniye Çorbasının üzerinde gezdirilir.
Not:Köfte yerine yarım kg kadar parça kuzu eti kullanılarak Etli Lebeniye Çorbası, küçük parçalara ayrılmış tavuk eti ile Tavuklu Lebeniye Çorbası da benzer şekilde yapılabilir. Tercihe göre et kullanılmadan yapılarak elde edilen Etsiz Lebeniye Çorbası da güzel olacaktır.