Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yeni hile: Photoshop’la puan yükseltme

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; özel bir üniversitenin sağlık kurumları işletmeciliği bölümünden mezun olan Ayşe S. (30) YDS ve KPSS sınavlarına girip 2015'te Sağlık Bakanlığı'nda uzman yardımcısı oldu. Bir yıl sonra 'sınav puanlarını' değiştirdiği ihbarı geldi.
Ayşe S.'nin ÖSYM'nin belgesinde fotoşopla tahrifat yapıp YDS puanını 51'den 93'e, KPSS puanını 70'ten 97.8'e çıkardığı, sahte belgeyle bakanlığa başvurup ilk sıradan mülakata girdiği ve atandığı ortaya çıktı.
Suçunu itiraf eden Ayşe S. tutuklandı.
Ya Ayşe S. ihbar edilmeseydi?
Belki de Sağlık Bakanlığı'nda daha yüksek mevkilere gelecekti. Vatandaşlara dair her şeyin veri tabanı tutuluyorken sınav sonuç belgelerinin sahte olup olmadığını denetleyecek bir sistem yok mu?
Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı, yüzlerce sahte diplomalı öğretmen tespit etmiş.
Bazı öğretmen adaylarının, örgüt bağlantılı kişilere sahte diploma için 30-100 bin lira ödediği açıklanmıştı. YÖK'ün diploma sahteciliğini önlemek için hazırladığı Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi'nde, 1 milyon 30 bin öğretmenin diploması sorgulanıyordu.
Bu sistemin, YDS ve KPSS sınav sonuçlarına uygulanan bir versiyonu yok mu?
Yoksa acilen harekete geçilsin.
Belki de Ayşe S. gibi, sınav puanlarını değiştiren birçok sahteci var.
Çocukluktan itibaren yıllarca oku, çalış, ailen boğazından kesip seni kurslara yollasın, üniversiteyi bitirmek için uykusuz geceler geçir, mezun ol; sonra biri 30 bin lira verip yüksek not ortalamalı sahte diploma alsın ya da Ayşe S. gibi fotoşopla puanlarını değiştirip senin yerine işe girsin. Bundan daha büyük bir haksızlık var mı? Bir de FETÖ'nün yıllardır çaldığı sınav soruları var!
Daha önce de yazdım:
Sadece öğretmenlikte değil; birçok meslek kolunda sahte diplomalı vicdansızların olduğunu düşünmemek için saf olmak gerekir. Sahte diploma ile yıllarca doktorluk yapmaya cesaret edenler bile olmuştu.
YÖK'ün Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi' işverenlere açık olmalı, hatta işverenlerin bu sistemi direkt kullanabilmesi için online uygulama geliştirilmeli. Bu sistem YDS ve KPSS sonuçları için de uygulanmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA