Hipotiroid hastalar için beslenme uyarısı

Uzman diyetisyen Mehtap Yakut, tiroid bezi rahatsızlığının yol açtığı etkilere dikkat çekerek, hipotiroidi hastaların beslenme konusunda ciddi uyarılarda bulundu.
Giriş Tarihi: 01.02.2022 11:43 Güncelleme Tarihi: 01.02.2022 11:43

Uzman diyetisyen Mehtap Yakut hipotiroidi ve hipertiroidi ile birlikte birçok olumsuz belirtinin ortaya çıktığını belirterek, hastalara uygun beslenmenin belirlenmesinin de büyük önem taşıdığını ifade etti. Yakut, "Hipotiroidi hastalarının en belirgin şikayeti hızlı kilo almak ve kilo verememektir. Aslında yavaş çalışan metabolizmalarına rağmen hipotiroidi hastaları kilo verebilir ancak bunun en önemli şartı kişiye özel ayarlanmış doğru bir diyet uygulamaktır. Hipotiroidi; tiroid hormonunun yetersiz salgılanması durumudur. Yorgunluk, soğuğa karşı duyarlılık, kabızlık, kuru cilt, kas ağrıları, kilo alma, depresyon ve ses değişiklikleri gibi semptomlarla kendini göstermektedir. Tabii hastalığın gelişme hızı hormonların eksilme seviyesine göre de değişkenlik göstermektedir. Bu hastalık özellikle iyot yetersizliği olan bölgelerde sıklıkla gözlenen endokrin bozukluğudur ve tedavisinde beslenme ile yaşam tarzı büyük rol oynamaktadır" dedi.

"HİPOTİROİDİ HASTASIYSANIZ BU HUSUSLARA ÇOK DİKKAT EDİN"

Uzman diyetisyen Mehtap Yakut, hipotiroidi tanısı almış kişilerde metabolizma yavaş çalıştığı için günde 2-2,5 litre su tüketimi ve düzeli egzersiz ile yavaşlamış olan metabolizmayı desteklemenin önemli olduğunu belirtti. Yakut, "İyot tiroid hormonlarının yapımında gerekli olan bir maddedir. Hipotiroidi hastalarında da, iyottan zengin beslenme önemlidir. Bu nedenden dolayı iyodu besinlerle ve iyotlu tuz ile almaları elzemdir" şeklinde ifade etti. Ayrıca hipotiroidi hastalarının hangi besinleri yiyip hangi besinleri yiyememesi konusunda ciddi uyarılarda bulunan uzman diyetisyen Mehtap Yakut listesini şu şekilde sıraladı:

"Hipotiroidi hastasıysan bu besinlerden kaçınmalısın; karnabahar, brokoli, lahana, brüksel lahanası, soya ürünleri, paketli ve işlenmiş ürünler, salamura ve tuzlu konserve yiyecekler. Diyette ise, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, ceviz, taze meyve ve sebzelere mutlaka yer verilmelidir".

HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.