Kekik nedir? Faydaları nelerdir?

Kekik kendine özgü koku ve aromasıyla hepimiz tanıdığı, eski uygarlıklarda mumyalama, tütsüleme ve çeşitli cilt problemlerini tedavi etmede ün kazanmış bir baharat çeşididir. Kekiğin yemeklere lezzet vermek dışında birçok faydası bulunmaktadır. En şaşırtıcı ve bilinmeyen faydası olarak kekik yağının yiyecekleri korumak, bakteri ve mantarlarla savaşma yeteneğini sayabiliriz. Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın konu hakkında bilgiler verdi.
Giriş Tarihi: 13.04.2022 16:23 Güncelleme Tarihi: 13.04.2022 16:23

KEKİĞİ NASIL TÜKETEBİLİRİZ?

Çorbaların, ana yemeklerin içine baharat olarak kullanmanın dışında, kekiği çay olarak demleyip kekik çayı şeklinde tüketmeniz sağlığınıza çok büyük faydalar sağlayacaktır. Kekik yapraklarını kaynatıp 70-80 dereceye soğutulmuş ılık suyun içine koyup 15-20 dakika demleyerek rahatlıkla tüketebilirsiniz. Fakat kekik özellikle kan sulandırıcı ilaçlar ve tansiyon ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız günlük bir fincanı geçmeyerek miktarda aşırıya kaçmamanızı tavsiye ediyorum.

PEKİ KEKİĞİN VÜCUDUMUZA SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?

KEKİK KAN BASINCINIZI DÜŞÜRÜR!

Yapılan bazı çalışmalar kekik çayının hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düşürürerek hipertansiyonu azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca bunun yanı sıra "kötü" LDL kolesterolü düşürerek kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini azaltabilmektedir.

Yemeklerinize tuz yerine kekik koyarak bu etkiyi gözlemleyebilirsiniz.

HABERİN DEVAMI