Kurban Bayramı'nda tüm lezzetlerin tadına kilo almadan varacaksınız! İşte "dört yapraklı yonca" modeli

Kurban Bayramı'nda günlük 5 köfte veya 12-15 parça kuşbaşı etten daha fazla tüketilmemesini tavsiye eden Dyt. Ceren Kaplan, “Kırmızı et, iyi kalite bir hayvansal protein olup, demir, çinko, magnezyum, fosfor mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitaminleri ile birlikte yüksek miktarda doymuş yağ içerir. Tabakta etle birlikte süt, meyve-sebze, tahıl grubu da bulunmalı ve dört yapraklı yonca modeli tamamlanmalıdır. Bu sayede hem çeşitlilik sağlanır hem de besinlerin yararı artacaktır” dedi.
Giriş Tarihi: 06.07.2022 10:49 Güncelleme Tarihi: 06.07.2022 10:49

Diyetisyen Ceren Kaplan, Kurban Bayramı'nda artan et ve tatlı tüketimine ilişkin bilgiler verdi. Dyt. Ceren Kaplan, risk grubunda yer alan bireylerin Kurban Bayramı'nda ekstra dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Yılda bir kere olan, geniş sofraların kurulduğu, mutlulukların paylaşıldığı bir Kurban Bayramı'na daha gelmiş bulunuyoruz. Her ne kadar sevdiklerinizle birlikteyken kalorileri değil, anılarınızı sayın desek de dengeyi tutturabilmek fiziksel ve ruhsal sağlığımız için belirleyici bir faktördür. Bayram boyunca artan et ve tatlı tüketimi sağlıklı kişileri de etkileyebilmekle birlikte özellikle kalp-damar hastaları, hipertansiyon hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları gibi kronik rahatsızlığa sahip kişileri ve yaşlılar, çocuklar gibi yüksek risk grubunda bulunan bireyleri daha çok etkilemektedir. Bu sebeple sağlıklı beslenme ilkelerinden şaşmayıp uygun zamanda, uygun miktarda, uygun şartlarda ve uygun örüntülerde beslenmeye dikkat edilmelidir" diye konuştu.
"ETLERİ DONDURUCUDA BÜYÜK DEĞİL KÜÇÜK PARÇALARLA SAKLAYIN"
Kurban etinin hazırlanması hususunda da birçok faktörün göz önünde bulundurulmasını söyleyen Dyt. Ceren Kaplan, şöyle devam etti: "Veteriner kontrolü altında olmayan ve uygun şartlarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan salmonella, tenya, şarbon, tüberküloz gibi hastalıkların bulaşma ihtimali yüksektir. Bu sebeple hayvanlar uygun şartlarda, uygun şekillerde kesilmelidir. Eti hazırlarken kullanılan kesme tahtalarında başka bir doğrama işlemi yapılmamalı, çiğ sebze ve meyveler başka bir tahtada doğranmalıdır. Derin dondurucuya atılacak olan etler büyük parçalar şeklinde değil de, kuşbaşı, kıyma gibi küçük ve tek pişirimlik parçalara ayrılıp, buzdolabı poşetlerine koyulup eksi 18 derecede saklanmalıdır. Etler pişirilmek için derin dondurucudan çıkartıldığında ise kesinlikle güneşin altında çözdürülmemeli, buzdolabında çözdürülmeli, çözdürülen etler kısa süre içerisinde pişirilmeli ve tekrardan dondurucuya atılmamalıdır."

HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.