Dünyanın en sağlıklı yiyecekleri belirlendi! İlk sırada yer alan besin...
Bilim insanları, 1.000'den fazla çiğ gıdayı inceleyerek en besleyici yiyeceklerin bir listesini oluşturdu. Vitamin ve mineral açısından zengin bu besinler, günlük ihtiyaçları en dengeli şekilde karşılamasıyla dikkat çekiyor. Listede pek çok şaşırtıcı seçenek yer alıyor. İşte dünyanın en sağlıklı yiyecekleri...

Araştırmacılar, 1.000'den fazla çiğ gıdayı analiz ederek, günlük beslenme ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan besinleri belirledi ve listede birkaç sürprizle karşılaştı.

İdeal yemek denildiğinde akla günlük besin ihtiyacımızı karşılamak için gerekli tüm besinleri içeren, ancak aşmayan bir yiyecek geliyor.
Eğer böyle bir yiyecek olsa, başka hiçbir şey yemeden onu tüketmek, vücudumuz için en uygun besin dengesini sağlayacaktır. Ancak, böyle bir yiyecek yok. Ama bir sonraki en iyi şeyi yapabiliriz.
Önemli olan, birlikte tüketildiğinde herhangi bir besin maddesinden çok fazla içermeyen, günlük önerilen miktarları aşmaktan kaçınan, yüksek besin değerine sahip gıdaların dengeli bir şekilde tüketilmesidir.
Bilim insanları 1.000'den fazla gıdayı inceledi ve her birine bir besin puanı verdi. Puan ne kadar yüksekse, her bir gıdanın diğerleriyle birlikte yendiğinde günlük besin gereksinimlerinizi karşılaması ancak aşmaması olasılığı o kadar yüksektir.
Bilim insanları tarafından hesaplanıp sıralanan en sağlıklı besinler şöyle…
33- TATLI PATATES
86kcal, 100g başına
Parlak turuncu bir yumru olan tatlı patatesler, patateslerle yalnızca uzaktan akrabadır. Beta-karoten açısından zengindirler.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 49
32- ZENCEFİL
80kcal, 100g başına
Zencefil yüksek düzeyde antioksidan içerir. Tıpta sindirim uyarıcısı olarak ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 49
31- BALKABAĞI
26kcal, 100g başına
Balkabakları sarı ve turuncu pigmentler açısından zengindir. Özellikle ksantofil esterleri ve beta-karoten.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
30- BRÜKSEL LAHANASI
43kcal, 100g başına
Bir lahana türü. Brüksel lahanası 1500'lerde Brüksel'de ortaya çıkmıştır. Kalsiyum ve C vitamini açısından zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
29- BROKOLİ
34kcal, 100g başına
Brokoli başları olgunlaşmamış çiçek tomurcukları ve saplarından oluşur. Tüketimi 50 yılda beş kat arttı.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
28- KARNABAHAR
31kcal, 100g başına
Brokoliden farklı olarak karnabahar başları, çoğunlukla beyaz renkli, yeşil klorofilden yoksun, dejenerasyona uğramış sürgün uçlarıdır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
27- ERİK
240kcal, 100g başına
Kuru erik antioksidanlar ve antosiyaninler gibi sağlığa yararlı besinler açısından oldukça zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
26- HAVUÇ
36kcal, 100g başına
Havuç ilk olarak 1.100 yıl önce Afganistan'da ortaya çıktı. Turuncu havuçlar 1500'lü yıllarda Avrupa'da yetiştiriliyordu.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
25- JALAPENO
29kcal, 100g başına
Diğer biberlerle aynı türdür. Olgunlaşmış kırmızı jalapeño'larda karotenoid seviyeleri 35 kat daha fazladır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
24- NAR
83kcal, 100g başına
Kırmızı ve mor renklerini, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip antosiyaninler oluşturur.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
23- PORTAKAL
46kcal, 100g başına
Dünya çapında yetiştirilen turunçgillerin çoğu portakaldır. Birçok çeşidinde, asitlik meyve olgunlaştıkça azalır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
22- YEŞİL FASULYE
31kcal, 100g başına
Yeşil fasulye, taze fasulye olarak da bilinir ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü düşünülen saponinler açısından zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
21- PIRASA
61kcal, 100g başına
Pırasalar soğan, arpacık soğanı, frenk soğanı ve sarımsakla yakından ilişkilidir. Vahşi ataları Akdeniz havzasında yetişir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
20- KARABİBER
318kcal, 100g başına
Toz biber, Capsicum annuum biber türünün eşsiz bir çeşidinden üretilir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
19- GREYFURT
32kcal, 100g başına
Greyfurt (Citrus paradisi), Batı Hint Adaları'nda daha büyük bir meyve olan pomelonun melezi olarak ortaya çıkmıştır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
18- ROKA
25kcal, 100g başına
Roka olarak bilinen bir salata yaprağı. Yüksek glukozinolat seviyeleri kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 55
17- SARIMSAK
25kcal, 100g başına
Enerjisi düşük olmasına rağmen, frenk soğanı A ve K vitaminleri açısından zengindir. Yeşil yaprakları bir dizi yararlı antioksidan içerir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 55
16- DOMATES
18kcal, 100g başına
Düşük enerjili, besin değeri yoğun, folat, potasyum ve A, C ve E vitaminleri açısından mükemmel bir kaynak olan bir besindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 56
15- MUZ
122kcal, 100g başına
Muz meyvesi çeşitli antioksidan, antimikrobiyal, hipoglisemik ve antidiyabetik özelliklere sahiptir.
BESİN DEĞERİ PUANI: 57